A webshopok az interneten működő online kereskedelmi platformok, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások és kereskedők számára, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat közvetlenül értékesítsék az interneten keresztül. Az online vásárlás térhódításával a webshopok egyre népszerűbbé válnak, és számos előnnyel járnak mind a kereskedők, mind a vásárlók számára.

Az előnyök közé tartozik a kiterjedt piaci elérhetőség, hiszen egy jól kialakított webshop segítségével a vállalkozásunk nem korlátozódik földrajzi helyre vagy üzleti nyitvatartási időkre. A webshopok 24/7 elérhetőek, ami lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy bármikor és bárhonnan vásároljanak.

Emellett a webshopok lehetőséget nyújtanak a termékek széleskörű bemutatására, részletes leírásokkal, képekkel és vásárlói értékelésekkel. Ez fokozza a vásárlók bizalmát és segít a döntésben.

Alább arról olvashatsz, hogy mi az, amire nekünk már a webshopod felépítése előtt szükségünk van, hogy a lehető legjobb, számodra és célközönséged számára a legideálisabb online áruházat hozhassuk létre!

Minta webshop keresése:

Először is, célszerű keresni egy minta webshopot, amely megfelel az elvárásainknak és stílusunknak. Érdemes maximum 1-2 webshopot választani, hogy ne vigyen el feleslegesen sok időt a keresgélés.

A minta webshopok elemzése:

Vizsgáljuk meg alaposan a kiválasztott webshopokat, és jegyezzük fel, mi tetszik bennük. Legyenek ezek az elemek webdesign, használhatóság, navigáció, termékprezentáció vagy más olyan funkciók, amik hasznosak lehetnek az új webshopunk esetében.

Kérdőív kitöltése a webes szakembernek:

Töltsd ki az indulási kérdéssort, amely megtalálható ITT. Ez a kérdéssor segít a webfejlesztőknek megtervezni az oldalt. Fontos, hogy a kérdőívben csak a legfontosabb információkat adjuk meg, lényegre törően.

Menüpontok és szövegek összeállítása:

Az új webshop menüpontjaiban és az oldalhoz szükséges szövegek összeállításában segítséget várunk, hiszen nálad jobban senki sem tudhatja, hogyan szeretnéd ezeket a szekciókat megvalósítani. Írásban, vagy egy meeting keretein belül is lehetőséged van rá.

Elvárások meghatározása:

Fontos, hogy gondoljunk át a további elvárásokat is az új webshop-pal kapcsolatban. Ezek az igények gyakran a webshop építése során merülnek fel, viszont olyankor még mindig jobb kalkulálni velük, mint amikor a webshop már kulcsrakészre van fejlesztve és egy alapjaiban más rendszert kellene implementálnunk pluszban.

Főoldal látványterv elkészítése:

Adjuk át a webfejlesztőnek az eddig összegyűjtött információkat, hogy elkészíthessen egy főoldal látványtervet. Ez maximum 1 hetet vesz igénybe.

Látványterv módosítása:

Ha szükséges, végezzünk 1-2 kör módosítást a látványterven, hogy a végső irány megfeleljen az elvárásainknak.

Webshop készítése:

Miután megfelelőnek találtuk a látványtervet, a webfejlesztő elkezdi az oldal készítését. A 1.0 verzió elkészítése maximum 1,5 hétig tarthat, és az alapokat rögzíti. További módosításokat 1-2 körnél nem javasolunk, inkább egyszerre nézzük át minden elemet.

Fizetési rendszer regisztrálása:

Regisztráljunk be a Barion rendszerébe, amely a bankkártyás fizetéseket intézi. Ezzel a folyamattal számoljunk 1 hónapot, mire mindent beköthetünk. Az OTP Simplepay is alternatív megoldás lehet, de figyelembe kell venni az árát. Ha van céges PayPal fiókunk, akkor annak a belépési adatait is szükséges átadnunk a webfejlesztőnek.

Előreutalás és személyes átvétel:

Ha szeretnénk lehetőséget adni az előreutalásra és személyes átvételre, akkor ezeket az információkat is továbbítsuk a webfejlesztőnek (bankszámlaadatok stb.).

Webshop feltöltése termékekkel:

Miután az alapok készen vannak, adjuk át a termékek neveit, adatait és képeit a webfejlesztőnek. A termékek neveit és adatait célszerű egy Excel táblázatban megadni, így egyszerűbben feltölthetők a webshopba. A termék képeket pedig rakjuk fel egy Google Drive-ba, és a képek nevei alapján legyenek egyszerűen beazonosíthatók. Akár a termékek SKU-ja is lehet a képfájl neve.

Publikálás:

Miután minden készen áll, a webshopot publikáljuk. Ekkor már rendelhetőek a termékek és elérhetőek a különböző fizetési módok. Ügyeljünk az automatikus visszaigazolók beállítására, hogy a rendelések esetén azonnal megkapja a vásárló az értesítéseket.

Raktárkészlet és rendelések kezelése:

A webshopunk jobb esetben megjeleníti a készleteket és kezeli a rendeléseket az admin felületen keresztül. Ha használunk számlázó programot, akkor új törzset nyithatunk a webshopnak, és a rendeléseket manuálisan számlázhatjuk. Később akár automatizálhatjuk ezt a folyamatot.

Bevételek kezelése:

A webshop elindulása után jönnek a rendelések és a bevételek. Figyeljük a rendszeres ellenőrzést, hogy minden gördülékenyen működjön.

Ezzel a folyamat lépésről lépésre felépítettük az új webshopunkat, és minden fontos információt megadtunk a webfejlesztőnek. Ha a fent leírt lépéseket követjük, hatékonyan és eredményesen hozhatjuk létre az új webshopunkat.