Kapcsolati űrlapok

Ha akadályokat tapasztalsz az ügyfelekkel való kommunikáció során, akkor nem vagy egyedül. Bár mindenki elismeri az erős ügyfélkommunikáció értékét, sokunknak kihívásokkal kell szembenéznünk a gyakorlatban történő megvalósítás során.

Néha ez azért van, mert nem kérünk visszajelzéseket az ügyfelektől, ami megnehezíti a reflektálást és a fejlesztést is. Máskor azért, mert eleve nem biztosítunk egyértelmű módot arra, hogy kapcsolatba tudjanak lépni velünk.

Weboldal elkészítése

Az első lépés e problémák megoldása felé egy weboldal létrehozása, amely arra szolgál, hogy az emberek megismerhetnek minket és a vállalkozásunkat. Egy jól működő és egyszerű kapcsolatfelvételi űrlappal könnyen rá lehet venni a látogatókat arra, hogy feltegyék kérdéseiket, kéréseiket. A kontaktálás pedig kardinális kérdés, jó eséllyel az a valaki, aki ír nekünk a későbbiekben vásárolni is fog.

Ebben a cikkben megvitatjuk a kapcsolatfelvételi űrlapok előnyeit – például azt, hogy miként lehet őket felhasználni potenciális ügyfelek megszerzéséhez és az értékesítés lezárásához. Ezenkívül megosztunk néhány kapcsolatfelvételi tippet a kezdéshez.

Miért is van szükséged kapcsolatfelvételi űrlapra?

Amellett, hogy a látogatónak nem kell keresgélnie a weboldalon válaszok után olyan kérdésekre, amelyek megfogalmazódtak benne, számos más előnye is van, lássunk ebből néhányat!

Spamszűrés: a kapcsolatfelvételi űrlapok miatt nincs szükség arra, hogy az e-mail címed feltedd a webhelyre. Ez segít csökkenteni a spameket és a nem kívánt e-maileket a beérkező levelek között.

Szakmai lehetőségek: amikor könnyű kapcsolatba lépni veled, nyitottá teszed magad a szakmai lehetőségek felé. Ez magában foglalja az üzleti partnerek, az ügyfelek közötti kommunikációt.

Lead gyűjtés: egy értékesítési tölcsér legelső folyamata sokszor egy kapcsolatfelvételi űrlap. Az adatok beszerzését követően pedig számtalan lehetőséged nyílik majd arra, hogy szegmentáld és / vagy demográfiai adatok alapján a legjobb ajánlatokkal találd meg az illetőt.

Megbízhatóság: egy jó ügyfélszolgálat kulcsfontosságú a cég kommunikációja szempontjából. Ha egyszerű felvenni veled a kapcsolatot és gyorsan reagálsz a feltett kérdésekre, azzal növelni fogod az ügyfélelégedettséget, ami – mint tudjuk – online marketing berkekben a legfontosabb.

Milyen designt használj?

Erre nincs kulcsrakész megoldás. A kialakítás, design és a bekért adatok mind-mind attól függnek, hogy milyen célja van az űrlapodnak. Vannak azonban olyan alapigazságok, amik segíthetnek eligazodni és meghozni a helyes döntést, ebből írunk most le párat.

Sztenderd kapcsolatfelvételi űrlap: ez az alapértelmezett űrlap, ahol csak a legalapvetőbb adatokat szokás elkérni. Név, telefonszám, email cím, tárgy, üzenettörzs. Ez a fajta űrlap arra szolgál, hogy a látogató kérdést tegyen fel, vagy valamilyen visszajelzést adjon.

Kell hozzá a kötelező adatkezelési beleegyezés checkbox a hatályos GDPR törvények értelmében, illetve kiegészíthető egy extra jelölődobozzal, amiben beleegyezik, hogy hírleveleket küldjünk neki. Így tulajdonképpen két legyen is üthetünk egy csapásra.

Minimalista: ha már hírlevelekről beszéltünk, akkor itt is mindenképpen érdemes megemlítenünk. A minimalista űrlapok lényege, hogy törekedjünk a lehető legkevesebb adat bekérésére, hogy a küldés / feliratkozás a lehető legkevesebb időt vegye igénybe.

Ez klasszikusan a hírlevél feliratkoztatásoknál fordul elő. Ha néhány másodperc alatt fel tud iratkozni a látogató a hírlevelekre, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel meg is fogja tenni, mintha hosszú percekbe telne egy feliratkozás. A kulcs tehát az egyszerűség és sebesség.

Többlépcsős űrlap: a minimalista űrlap ellentettje, de azért mégsem teljes egészében. Mikor érdemes többlépcsős kapcsolatfelvételi űrlapokat alkalmaznod? Akkor, amikor az űrlap több adatot is be fog kérni, több rádiógomb, jelölőnégyzet, szövegbeviteli mező található benne.

Ha mindezt egyszerre és ömlesztve tároljuk, az elkedvetlenítheti a látogatót és nem fogja rászánni az időt. Viszont többlépcsős megoldásban, mindig csak egy pár mező fog megjelenni, kis falatokban pedig sokkal emészthetőbb az egész.

Egy másik módszer a többlépcsős űrlapok alkalmazására az, amikor az alapvető adatokat bekérjük a legelső oldalon, majd később jöhetnek a kényesebb adatok (bankkártya adatok általában).

kapcsolatfelvételi űrlap

Amikor a látogató eljut már egy bizonyos pontig, benne van az, hogy szeretné végigcsinálni, így nagyobb hajlandósággal ad meg olyan adatokat, amiket elsőre látva nem biztos, hogy megadna.

Sokan alkalmazzák továbbá ezt a módszert arra is, hogy email címeket gyűjtsenek be. Az első oldalon bekérik az email címet, utána pedig a többi adatot. Az email cím eltárolódik függetlenül attól, hogy a látogató végigviszi a folyamatot vagy sem, mivel az első oldalt már véglegesítette. Ezt nem tartjuk 100%-ban etikusnak, ezért nem használunk ilyet ügyfeleink esetében, viszont jó tudni róla, hogy vannak, akik a maig napig élnek ezzel a módszerrel.

Állásra jelentkezéshez használt űrlapok: érdemes felvenni egy speciális kapcsolatfelvételi űrlapot a munkalehetőségekről érdeklődők számára. Ez az álláspályázat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a legördülő menüből válasszanak, ahelyett, hogy egyszerűen kitöltenék az üres részt.

Ennek eredményeként az üzenetek kategóriák szerint is lehetnek rendezve, így egyszerűbbé válik az átszűrés. Egy másik sajátsága az állásra jelentkező űrlapoknak, a fájlfeltöltési opció. Ez a legtöbb űrlap esetében felesleges, állásra jelentkezésnél viszont kifejezetten hasznos, mert CV-t vagy motivációs levelet egyszerűen lehet küldeni a leendő állásadónknak.

Eladásösztönző űrlap: ha potenciális ügyfelek vagy vásárlók szerzése a cél, akkor űrlapunkat eladásösztönzővé kell tenni. Hogyan tehetjük ezt meg?

Sales központú gondolkodással. Az efféle űrlapok többnyire landing page-k alján találhatóak és árajánlatkérésre szolgálnak. Ha a landing page szövegezése és felépítése megfelelően volt összerakva, akkor az oldal aljára érve a látogató már hozott egy döntést.

Az űrlapnak ezt a döntést kell tovább erősítenie. Itt is cél a sales fókuszú szövegezés, alapadatok bekérése, és az áttekinthetőség. Javasolt lehet tematikától függően a cégnév bekérése is, mivel ez további szegmentálási lehetőségeket biztosíthat számunkra.

Technikai kapcsolattartó űrlap: előfordulhat, hogy a látogatónak specifikusabb kérése, vagy problémája akadt, amit egy sztenderd kapcsolatfelvételi űrlappal már nem lehet helyesen kezelni. Ilyenkor jöhet a képbe a support, vagyis a technikai kapcsolattartói űrlap.

Ha fizikai termékeket forgalmazunk, akkor ebben az esetben bekérhetőek olyan extra adatok mint, cikkszám, terméktípus, problémát részletező több soros szövegdoboz. Amellett, hogy részletekbe menően elkérhetjük az adatokat, ami nagyban megkönnyíti a problémamegoldást is, bizalomgerjesztőbb és professzionálisabb hatást is kelt ez a megoldás, mintha mindent egyetlen alap űrlapon keresztül intéznénk.

Kapcsolati űrlap visszajelzésre: egyre beváltabb szokás visszajelzést kérni ügyfeleinktől. Természetesen ennek is több előnye van: a visszajelzésből megtudhatjuk, mi tetszik nekik, mi az, ami kevésbé. Ha valami problémás, akkor azt folyamatosan tudjuk finomhangolni, míg szolgáltatásunk olyan szintre nem fog érni, hogy az mindenki számára élvezetes és könnyen kezelhető legyen.

Emellett a visszajelzések remekül felhasználhatók referenciaként is.

Ha feltöltjük és megjelenítjük az elismerő szavakat, akkor az a döntés előtt álló vásárlót is a pozitív irányba fogja terelni. A visszajelzést kérő űrlapok egyik speciális mezője az értékadó modul, ahol 1 és 5 csillag között egyszerűen véleményezhetik a vásárlói élményt. Persze csillagok helyett használható emoji, számok, vagy bármi más kreatív ötlet, aminek egyszerű az üzenete!

Összegzés: Most már nyilvánvalóvá válhatott számodra is, hogy milyen elemi fontosságú a kapcsolati űrlap használata a weboldalakon. Az üzenetküldés csak a jéghegy csúcsa, sokkal több potenciál rejlik az űrlapokban, amit az előnyödre fordíthatsz! Az űrlap funkciójától függően pedig a típusok részletezésében nyújtottunk segítséget, így ha betartod ezeket az alapszabályokat, biztosan nem fogsz célt téveszteni!