SEO vs PPC

Ez az egyik olyan kérdés, amelyet gyakran feltesznek a marketing szakemberek. Vagyis azt, hogy a marketingre szánt büdzsét keresőoptimalizálásra fordítsuk, vagy PPC-re, illetve tanácsosabb lenne a kettő között felosztani.

Erre az egyszerű kérdésre nincs egyszerű válasz, mivel nagyon sokféle tényezőtől függ, beleértve:

 • Mik az üzleti céljaid
 • Milyen marketing költségvetés és erőforrások állnak a rendelkezésedre
 • Milyen iparágban tevékenykedsz
 • Hogyan teljesít a vállalkozásod jelenleg.

Ezek a kérdések nem új keletűek, hiszen az online marketing szekemberek között évről-évre megosztott ez a téma.

Számodra, aki egy weblap tulajdonosa vagy, illetve webshopot üzemeltetsz nehéz feladat lehet annak eldöntése, hogy melyik marketing csatornát válaszd céljaid elérése érdekében. Tehát az a nagy kérdés: 

jobb-e, ha kattintásokért fizetsz és PPC hirdetésekkel kerülsz a Google keresési eredmények élére, vagy

inkább egy hosszabb távú organikus, vagyis SEO stratégiába fekteted a pénzed és energiádat.

Az online világban nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a csatornákat, amelyek a keresőmotorok forgalmát irányítják a weblapodra – de melyik rendelkezik a kettő közül magasabb prioritással?

Attól függ.

A döntés meghozatalához meg kell értened a SEO és a PPC előnyeit, illetve hátrányait, valamint azt, hogy miként tudnak együtt működni a vállalkozásod növekedése érdekében.

Azt is szeretnénk kiemelni, hogy a PPC némi Google optimalizálás nélkül szinte biztosan többe fog kerülni, hiszen ha lassan töltődik be a weboldalad, vagy nincs mobilra is optimalizálva a landing oldalad, akkor az alacsony minőségi mutató növelni fogja a CPC-költségeket.

Keresőoptimalizálás

A SEO-ra úgy kell tekintened, mint egy hosszabb távú befektetésre különösen akkor, ha egy új vállalkozásról, vagy domain-ről van szó. Valójában hónapokig is eltarthat, amíg weboldalad, webáruházad a versenyképes kulcsszavakra a Top 10-be kerül.

Azt se felejtsd el, hogy elengedhetetlen a konverzió optimalizálás folyamatával is foglalkozni, hiszen mit sem ér a látogatottság, ha a webhelyed látogatói nem konvertálnak.

A SEO folyamatos beruházást igényel. Előfordulhat, hogy alkalmanként fejlesztésekre lesz szükséged és azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy webhelyed soha nem lesz 100% -osan “optimalizálva”. A folyamtos SEO stratégia magába foglalja a:

 • technikai SEO beállításokat
 • tartalom készítést
 • linképítést
 • adatelemzést
 • folyamatos SEO auditokat.

A SEO időigényes és az eredményességét befolyásolhatja az a több száz algoritmus frissítés, amelyet a Google évente végrehajt. Ezeket a változtatásokat egy rutinos és tapasztalt SEO szakember folyamatosan nyomonköveti.

PPC hirdetések

A PPC, vagyis a Google ads hirdetések megjelenésével szinte azonnali eredményeket érhetsz el pl. nyomonkövetheted a:

 • honlapod forgalmát
 • kattintásokat
 • konverziókat.

A PPC kampányok futtatása mellet szól, hogy a hirdetések beállításához, optimalizálásához általában csak tapasztalt PPC specialistára és maximum egy szövegíróra van szükséged, aki csábító hirdetési szövegeket tud írni, illetve elkészíti a landoló oldalakat.

SEO vs PPC – melyik a legjobb megoldás vállalkozásod számára?

Mind a SEO-nak, mind pedig a PPC-nek megvannak a saját előnyei és hátrányai. Íme néhány általános példa:

 • Ha gyorsan szeretnél eredményeket elérni – bármennyibe is kerül – válaszd a PPC hirdetéseket.
 • Ha már más forrásokból származnak értékesítéseid és hosszú távon maximalizálni szeretnéd a megtérüléseket, akkor fontold meg a SEO-t.
 • Ha új terméked van, vagy van egy visszautasíthatatlan ajánlatod, akkor próbáld ki a fizetett hirdetéseket. Könnyen és gyorsan forgalmat irányíthatsz a webhelyedre, beállíthatod a hirdetési limitet és ha úgy látod – szükség esetén kikapcsolhatod a hirdetéseket.
 • Ha tudatosan szeretnéd felépíteni a vállalkozásodat tartalom marketinggel ötvözve, akkor kérj ajánlatot működő és eredményes SEO stratégia kidolgozására szakértőtől.

Konklúzió: Hibrid választásként úgy is dönthetsz, hogy mindkettőt integrálod, mellyekel rövidebb, de akár hosszabb távon is eredményeket érhetsz el az online kereskedelemben. Ne felejtsd el meglátogatni keresőoptimalizálás referenciák oldalunkat.

Nincs még eredményes SEO stratégiád, vagy nem értessz a Google hirdetésekhez? Keresd a Maximum Business szakértőit, és érdeklődj szolgáltatásainkról!

Felveszem veletek a kapcsolatot!