Legnépszerűbb WordPress bővítmények 2020-ban

A WordPress bővítmények remek eszközök arra, hogy weboldalunknak további, extra funkciókat adjunk, programozói ismeretek nélkül. Ebben a cikkben bemutatunk néhány olyan bővítményt, ami az elmúlt években töretlenül sikeres és a legtöbbször letöltött és hozzáadott bővítmények listájának oszlopos tagja.

Mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy weboldalunk kategóriája nagyban befolyásolja azt, hogy milyen bővítményekkel érdemes számolnunk, általánosságban elmondható azonban, hogy vannak olyan bővítmények, amik kategória-függetlenek és ugyanúgy jó szolgálatot tesznek egy blogon, hírportálon, bemutatkozó oldalon vagy webshopon egyaránt. Ezekre fogunk most fókuszálni.

Mielőtt belemerülnénk a listába, érdemes tisztázni, hogy egy adott funkcióhoz több fejlesztő csapat is megírta a saját bővítményét és mindenki a sajátját tartja a legjobbnak. Ha nem tudod eldönteni, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb bővítmény ezek közül, akkor érdemes lecsekkolni a letöltésszámot, az értékelések számát és milyenségét. Pluszban még azt is, hogy a leírásban, technikai dokumentációban milyen paraméterek vannak megadva.

Válaszd azt, amelyik ezek alapján a legmegfelelőbbnek tűnik számodra.

A bővítmények döntő többségének ingyenes verziója le van butítva, tehát az igazán izgalmas és hasznos funkciókat a fizetős, úgynevezett premium verzió tartalmazza. Néha indokolt és elengedhetetlen beleinvesztálni a fizetős verziókba, de sok esetben az ingyenes verziók is tökéletes szolgálatot tesznek és a prémium verzió már csak felesleges sallangot tartalmaz, amire nincs különösebben szükségünk. Mi általánosságban azt szoktuk javasolni, hogy ha egy bővítmény ingyenes verziója megnöveli bevételeinket, vagy lényegesen leegyszerűsíti a munkánkat, akkor idővel érdemes megvenni a premium verzióját, így köszönve meg a fejlesztőknek a remek munkát, amit az ingyen használható bővítményük adott nekünk.

Végezetül pedig fontos kiemelni, hogy tapasztalt fejlesztők és WordPress szakemberek egyöntetű véleménye, hogy bővítményeket csakis abban az esetben telepítsünk, ha az adott funkciót más módon nem tudjuk megoldani.

Gyakran találkozunk olyan weboldalakkal, ahol a legegyszerűbb funkciók integrálásához is külön bővítmény lett telepítve, pedig egy minimális fejlesztői ismerettel könnyen és gyorsan megoldható a dolog, bővítmények telepítése nélkül. Elmondható, hogy ez esetben a kevesebb néha több, szorítkozzunk arra, hogy csak a legszükségesebbeket telepítsük, amit lehet, azt pedig szakember segítségével építsük az oldalba, szkriptek vagy stílusformázás formájában.

Miért mondjuk ezt? Azért, mert minden egyes telepített bővítménnyel romlani fog weboldalunk teljesítménye. Egy rosszul megírt bővítmény alaposan leronthatja a betöltődési sebességet, szélsőséges esetben pedig az egész weboldal elszállhat tőle.

Nézzük tehát, mik azok a bővítmények, amikre a fent leírtak nem érvényesek és nagyon jó szolgálatot tehetnek:

Everest Forms

Az egyik olyan aloldal, amelyre szüksége van egy weboldalnak, az a „Kapcsolat” oldal. Nem számít, milyen nagy vagy kicsi a weboldalad, feltétlenül szüksége van egy kapcsolattartási oldalra, ahol a webhely közönsége kapcsolatba léphet veled. Ennek célja bármi lehet például az, hogy visszacsatolást nyújtson a munkáról, üzleti ajánlatokkal vagy javaslatokkal éljen.

Ehhez mindenképpen szükséges egy szép és áttekinthető űrlap. Az egyik legjobb ezen a téren az Everest Forms. Ez egy modern WordPress kapcsolattartó űrlap-plugin, amely lehetővé teszi a gyönyörű kapcsolattartási űrlapok egyszerű és gyors elkészítését. Általános mezőkkel és speciális mezőkkel rendelkezik, amelyeket könnyen húzhat és dobhat le űrlapok létrehozásához. Mivel az egész felület drag ’n drop módszerrel szerkeszthető, lényegesen egyszerűbb a használata, mint például a Contact Form 7-nek.

A bővítmény ingyenesen telepíthető, de az extra funkciókat a fizetős verzió tartalmazza.

WordFence Security

Webhelytulajdonosként az egyik legfontosabb dolog az, hogy webhelyünk biztonságban legyen a hackerek ellen. Ez olyan dolog, amire nem érdemes legyinteni, különösen akkor, ha oldalunk szenzitív információkat tartalmaz, vagy ha magas rajta a forgalom és potenciális felület támadásokra.

Lehet, hogy ezer rosszindulatú bot van az interneten, amelyek bármikor megtámadhatják webhelyedet, és időben elpusztíthatják a teljes munkádat. Ezért mindig meg kell akadályozni a kéretlen leveleket, és a webhelyet biztonságban kell tartani. A WordPress-webhely biztonságának megőrzése érdekében számos biztonsági bővítmény érhető el. Közülük a Wordfence Security az, amelyre támaszkodhatsz.

A plugin tűzfalvédelmet, rosszindulatú programok ellenőrzését, blokkolását, bejelentkezési biztonságot, élő forgalom figyelését és még sok más funkciót tartalmaz. A beépülő modul segítségével valós időben figyelheti az összes forgalmat, beleértve a robotokat, embereket, 404 hibákat, bejelentkezéseket, kijelentkezéseket stb. A valós idejű forgalom megfigyelésével tisztában lehetsz a webhelyedet fenyegető biztonsági fenyegetésekkel, és azonnali lépéseket tehetsz ellene.

Ezen kívül a pluginnek van egy tűzfalalkalmazása, amely megakadályozza a webhely feltörését. A blokkoló funkció blokkolja az összes ismert támadót, rosszindulatú hálózatot, amely ártalmas lehet a webhelyre. A bejelentkezési biztonság fokozása érdekében kétfaktoros hitelesítést fogad el, miközben ellenőrzi az összes felhasználói és adminisztrátori jelszó erősségét. Ez a technika nagyban segíthet az erőszakosabb támadások leküzdésében.

Akismet

Az Akismet egy olyan bővítmény, amelyet a WordPress fejlesztői hoztak létre (Matt és az Automattic csapata). Ez a WordPress egyik alapértelmezett beépülő modulja, amely minden új WordPress központi telepítéséhez hozzátartozik.

Alapvetően egy spam-elhárító plugin, amely ellenőrzi az összes megjegyzést és kiszűri a spam jellegű megjegyzéseket. A beépülő modul minden megjegyzéshez állapot-előzményt nyújt, így megtudhatja, melyek azok a megjegyzések, amiket az Akismet vagy a moderátor spamnek talált.

A moderátorok megtekinthetik az egyes felhasználók jóváhagyott hozzászólásainak számát, megnézhetik a megjegyzés szövegtörzsében található URL-eket, és eltávolíthatják a gyanús linkeket. Alapvetően ingyenes, a prémium tervek fejlett biztonsági megoldásokat kínálnak a spamvédelem mellett.

Yoast SEO plugin

Nem kétséges, hogy a keresőmotorok a webhelyforgalom generálásának fő forrásai. A keresőmotorokat használó Internet-felhasználók száma folyamatosan növekszik, ami a Search Engine Optimization fontosságát relevánsabbá teszi, mint valaha. Szerencsére van egy olyan nagyszerű bővítmény, mint a Yoast SEO a WordPress felhasználók számára.

A Yoast SEO plugin egy fantasztikus bővítmény, amely végigvezet és tanácsokat ad a jobb tartalom létrehozásához és a keresési eredmények rangsorolásának javításához. Középpontjában a felhasználó számára hasznos és technikai szempontból SEO-barát tartalom létrehozása áll. A cél az, hogy segítse a felhasználókat, bizalmat szerezzen és fenntartsa a rangsorolást, amelyet fenntartható SEO keresőoptimalizálás-nak hívnak.

Először is kulcsszót kell választanunk az adott aloldalhoz, amelyet a Yoast SEO kiértékel. Az oldalanalízis funkció ellenőrzi, hogy a fókuszkulcsszót mindenütt használta-e a kép alt címkéin, metaleírásában, fejlécében vagy az egész oldalon. Ezenkívül azt javasolja, hogy a szöveget és a képeket megfelelően állítsuk be a keresőmotorok jobb felhasználhatósága és láthatósága érdekében. Javítja az oldal / bejegyzés megjelenésének a keresési eredményekben való megjelenésének helyét.

A jobb címek és frappáns Meta leírások létrehozása jelentősen megnövelheti webhelyed átkattintási arányát. Újítás az olvashatóság funkció, amely segít az egyszerű és érthető tartalom létrehozásában. Végül, itt van egy újabb plugin az All in One SEO Pack nevű plugin, amely meglehetősen hasonlóan működik. Kipróbálhatod akár ezt is.

WP Smush

A képek a bejegyzés / oldal nagyszerű reprezentatív kiegészítései, amelyek könnyen felhívják a látogatók figyelmét a fontosabb pontokra. Ezek teszik az oldalt vonzónak, esztétikusnak.

Érdemes figyelnünk arra, hogy noha a képek nagyon sokat hozzátesznek weboldalunk megjelenéséhez és felhasználóbaráttá tételéhez, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a tárhelyet jelentősen le tudják terhelni, méreteik miatt pedig a betöltődési sebességre is negatív hatással lehetnek. Manapság nem tehetjük meg, hogy weboldalunk sokáig töltődjön be, mert a ma internetezői türelmetlenek, ha csak egy picit is várakozni kell, akkor már be is zárják a site-ot. De van itt egy jó hír – tömöríthetjük a képeket!

Tömöríthetjük és ptimalizálhatjuk a képeket anélkül, hogy a képek minőségét rontaná a WP Smush plugin segítségével. Optimalizálja az összes képfájlt JPEG, GIF és PNG formátumban, fejlett tömörítési technikákkal, és sok helyet takarít meg. Feltöltéskor automatikusan tömörít és optimalizál minden képet, de ezen felül mi magunk is megtehetjük ugyanezt, a Médiatárban.

W3 Total Cache

A WordPress gyorsítótárazása az egyik legjobb módszer a webhely teljesítményének javítására. A gyorsítótárazás általános elképzelése a weboldal adatainak ideiglenes tárolása a gyorsítótárban, hogy az gyorsabban betöltődjön, amikor a felhasználó legközelebb megnyitja ugyanazt az oldalt. A gyorsítótár egy olyan hely, ahol ideiglenesen tárolhat valamit a számítási környezetben.

A gyorsítótárazás engedélyezéséhez a WordPress programban használhatja a WordPress gyorsítótárazási beépülő moduljait. A beépülő modulok gyorsítótárazása statikus HTML-fájlokként tárolja el a bejegyzéseket és az oldalakat, amelyeket a felhasználóknak kiszolgálnak. Ez drasztikusan csökkenti az oldal betöltési idejét, és elősegíti a webhely általános teljesítményének optimalizálását. Ezenkívül a megnövekedett websebesség mélyen befolyásolja a webhely SEO-ját.

A W3 teljes gyorsítótár-tartalma WordPress plugin az egyik legnépszerűbb bővítmény és valószínűleg a legjobb gyorsítótárazási plugin a WordPress számára. Ez az oldal gyorsítótárát, az adatbázis gyorsítótárazását, az objektumok gyorsítótárazását, a böngésző gyorsítótárazását és még sok minden mást tartalmaz. Ezen felül lehetővé teszi a CDN-szolgáltatások integrálását az oldalbetöltési idő csökkentése érdekében. Ezen felül lehetősége van a HTML, JS és CSS fájlok kicsinyítésére és HTTP tömörítésére, így akár 80% -os sávszélességet lehet megtakarítani.

A csökkentett betöltési idővel jobb rangsorolást kaphat a keresési eredmények között, amelyek egymást követően nagy forgalmat és több konverziót eredményeznek.

Alternatív megoldásként használhatja a WP Super Cache fájlt, amely a fenti pluginhoz hasonlóan működik. Magyar fejlesztés a Swift Performance, szintén remek alternatíva, illetve egyre népszerűbb a WP Rocket optimalizációs megoldása is.

WP Optimize

A WP-Optimize nagyszerű eszköz a WordPress adatbázis tisztításához és a WordPress optimalizálásához. Kézi lekérdezések nélkül automatikusan eltávolítja a felesleges adatokat a WordPress-ből. A plugin az adatbázisát mindig a lehető legjobb teljesítményre optimalizálja.

Lehet, hogy nagyon sok haszontalan adat és fájl van a webhelyeden. A plugin telepítése után sok munka automatikusan elvégzésre kerül. Eltávolítja az összes spam és nem jóváhagyott megjegyzést, a kukába tett hozzászólást, valamint a megjegyzéseket, a visszakereséseket és a pingback-eket stb. Az adatbázis mindig tisztán és optimalizálva marad. Minden adatbázis tisztítás előtt célszerű biztonsági mentést készíteni róla, mert nem várt eredményekhez vezethet.

VaultPress

A VaultPress egy biztonság-orientált WordPress-bővítmény, amely valósidejű, automatikus biztonsági másolat készítésére alkalmas. A Jetpack-alapú téma könnyedén szinkronizálja a webhely minden tartalmát, hozzászólását, megjegyzését és médiafájlját, továbbá védelmet nyújt számos webes kérdés és támadás ellen.

A VaultPress lehetővé teszi, hogy rendszeresen hozz létre optimalizált biztonsági mentéseket, és egyetlen kattintással másodpercek alatt visszaállítsd webhelyed. Több előfizetéssel több irányítást is készíthetsz, biztonsági másolatot készíthetsz és kezelhetsz egyeszerre több webhelyet egyetlen irányítópulton keresztül.

A plugin ellenőrzi és felismeri a veszélyes fájlokat a webhelyen, és e-mailt küld a rendszergazdának, ha bármilyen változást észlel a telepítésben. Ezenkívül könnyen áttekintheted és kezelheted a gyanús kódokat, és egy kattintással megoldahated azok problémáit.

A plugin erős spamvédelemmel is rendelkezik. Az Akismet támogatással könnyedén használhatja annak spam-ellenes eszközeit, hogy megakadályozza a spam bármilyen mértékű megsértését a webhelyen, nulla fejlesztői ismerettel.

Ezenkívül a VaultPress előfizetése a Jetpackkal együtt van csomagolva. A két plugin tulajdonságait kombinálva tökéletes megoldást kínálhat az internet védelmére.

Redirection

Vannak idők, amikor meg kell változtatni a bejegyzésünk / oldalunk állandó linkjeit, de elfelejtjük átirányítani őket. Ekkor a felhasználók egy nem elérhető oldalra landolnak a régi, már nem létező URL alapján. Ez egyrészt bosszantó a látogatónak, másrészt rontja a SEO helyezésünket a 404-es linkek miatt.

Ilyen esetekben az átirányítás a megfelelő plugin a választáshoz. Segít az összes 301 átirányítás kezelésében és a 404 hibák nyomon követésében. A beépülő modul automatikusan hozzáad egy 301-es átirányítást, ha egy üzenet URL-je megváltozik, míg a bejegyzéshez kézzel hozzáadhatsz a 301, 302 és 307 átirányítást is. Az összes URL-t átirányíthatod, és az összes átirányított URL-hez teljes napló is kérhető.

Az átirányítás elsősorban akkor hasznos, ha egy régi weboldalt migrálunk, vagy megváltoztatjuk a WP telepítési könyvtárát.

User Registration

WordPress felhasználói regisztráció egy újabb nélkülözhetetlen funkció, amelyet nem szeretnénk kihagyni, ha blogot vezetünk. Alapvetően a „regisztrálás” szolgáltatás elérhető az alapértelmezett WordPress telepítésen, amelyet a megadott lépéseket követve a WP irányítópultján engedélyezhetünk.

Ha engedélyeztük, a felhasználók regisztrációs lehetőséget találnak a webhelyed bejelentkezési oldalán ((pl .: yoursite.com/wp-login.php). Most a felhasználók regisztrálhatnak a webhelyre felhasználónév és e-mail megadásával, de ez nem tűnik ideálisnak.

Először is, nem felhasználóbarát, hogy a felhasználónak meg kell találnia a bejelentkezési URL-t, hogy regisztráljon. Ezután webhelytulajdonosként nem gyűjthetsz további információkat, mivel korlátozott kétmezős űrlappal rendelkezel, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csak felhasználónevet és e-mailt írjanak be.

Ezért szüksége lenne egy virtuális WordPress regisztrációs bővítményre. Szerencsére itt van egy gondosan kidolgozott egyszerű és felhasználóbarát bővítmény: a User Registration.

A User Registration egy ingyenes drag and drop felhasználói regisztrációs plugin a WordPress számára. A plugin rengeteg lenyűgöző funkcióval rendelkezik, így néhány perc alatt könnyen elkészíthetünk egy gyönyörű felhasználói feliratkozási űrlapot.

Sales Autopilot

Nem kifejezetten telepíthető bővítmény, de könnyen integrálható WordPress oldaladba. Ez a szoftver az email marketingedet hivatott felturbózni. 400 db kiküldött emailig teljesen ingyenes a használata.

Könnyen és gyorsan, szép űrlapok létrehozására van lehetőségünk, sok, előre integrált sablon alapján, de ha jobban értünk a HTML-hez, akkor saját űrlapot is írhatunk. A leveleket ugyanígy, sablon alapján is tökéletesen személyre szabhatjuk. Az űrlapokat iframe, vagy teljes HTML forráskód formájában egyszerűen beágyazhatjuk weboldalunkba, ez az űrlap pedig innentől kezdve feliratkozói űrlap formájában is működhet.

Integrálható a Woocommerce rendszeréhez is, így az adatokat közvetlenül a Sales Autopilot felületén is kielemezhetjük. Rengeteg abszolút és relatív időzítésű funkcióval pedig tulajdonképpen bármilyen szegmensnek ki tudunk küldeni, bármilyen tartalm levelet, így email marketingünket nagyon magas szinten tudjuk végezni.

Woocommerce

A WooCommerce az egyik legjobb WordPress plugin, ha eladni szeretnél webhelyeden. Alapvetően elég hatékonyan használható, ha online boltot szeretnél létrehozni. Sok olyan funkcióval rendelkezik, amelyek segítenek webhelyed bővítésében, hogy abból online áruház legyen. Ha saját webhelyed van, akkor teljesen biztos, hogy előbb vagy utóbb el kell adnod rajta valamit.

Az online áruház számos lehetőséget kínál az ügyfeleknek. A WooCommerce segítségével kibővíthető szállítási lehetőségek érhetők el. Ez magában foglalja az ingyenes szállítást, a helyi pickupokat, az átalánydíjakat és még sok minden mást. Bármit eladhatsz vele. A fizikai termékektől az események jegyéig, a szoftverekig és a szolgáltatási tervekig.

Sok fizetési lehetőséget kínál továbbá a vásárlók számára. Fizethetnek utánvéttel, előre utalással, közvetlenül bankkártyával, stb. Ez a bővítmény az elsőszámú jelölt, ha WordPress felületen webáruházat szeretnél üzemeltetni. Minden további fizetős extra vagy telepíthető eCommerce bővítmény a Woocommerce-t tekinti alap platformnak, amire épül.

Jetpack

A Jetpack, amely maga a WordPress szoftver (Automattic) mögött található ragyogó csapat nagy teljesítményű pluginja, minden WordPress webhelyhez kötelező plug-innek lehetne. Ahogy a neve is sugallja, ez a csomag fantasztikus funkciókat kínál webhelyed számára, hogy magasra emelkedhessen, és sikeresen működjön.

A Jetpack gondoskodik a webhely biztonságáról, a weboldal teljesítményéről, a forgalom növekedéséről, a képoptimalizálásról, a weboldal megjelenéséről és még sok másról.

Fejlesztett disztribúcióval rendelkezik, amely automatikusan megosztja a közzétett tartalmat harmadik fél szolgáltatásainak, például a keresőmotoroknak, és segít növelni elérhetőségedet és forgalmadat. Ezen felül létrehoz egy webhelytérképet, hogy a keresőmotorok könnyen indexeljék a webhelyet.

Legfőképpen pedig védi webhelyedet az erőszakos támadásokkal szemben. Ezenkívül öt percenként figyeli a leállást és azonnal értesít a talált problémákról.