A 2022-es év egyik meghatározó fogalma az „áremelés”. Annak ellenére viszont, hogy mostanság kis túlzással még a csapból is áremelésről szóló hírek folynak, sok cégnél a mai napig úgy félnek ettől a kérdéskörtől, mint a tűztől.

Pontosan ezért gondoltunk arra, hogy összegyűjtjük a sikeres áremelés legfontosabb tudnivalóit. Görgetés után máris megtudhatod, hogyan lehet finomkézzel, indokolatlan vevővesztés nélkül abszolválni ezt a lépést.

Áremelés – miért esszenciális kérdés rendszeresen árat emelned?

Mindenekelőtt azért, hogy fenntartsd a vállalkozásod profitábilis működését. Nemcsak a jelenleg tapasztalható szélsőséges gazdasági környezetben, amikor muszáj árat emelni az életben maradáshoz. Az áremelés „békeidőben” is kulcsfontosságú, hogy lépést tarthass a nonstop változó világgal.

Ezzel teremtheted meg az alapját annak, hogy fenntarthatóan folytathass marketingtevékenységet, hogy kellő nagyságrendben költhess új vevők megszerzésére. Az áraidnak követnie kell a trendeket. A céged így tud fejlődni és növekedni a stagnálás vagy a hanyatlás helyett.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy az áremelést balta-módszerekkel, vagy finom kézzel csinálod. Mivel utóbbi inkább kifizetődő, most végig vesszük a legfontosabb támpontjait.

Áremelés- hogyan emeld áraidat?

Mikorra célszerű időzítened az áremelést?

Ha egy mód van rá, semmiképp nem azokra a periódusokra, amikor mindenki más emeli az árait. Figyeld csak meg, hogy a legtöbb cégnél ez év elején történik. Az ünnepek utáni depresszív hangulatban, amikor egyébként is mindenki kiköltekezte magát.

Szerintünk jobban jársz, ha kecsegtetőbb időszakát választod az évnek. Az egyik opció a március-április, amikor sok szervezetnél felpörögnek a projektek. A másik pedig a szeptember-október, amikor a nyári szabadságokról visszatérve mindenki ezerrel koncentrál az év végi hajrára.

Az időzítés mellett a sikeres áremelés másik kulcsszava a rendszeresség. Hiszen a sok relatíve kisebb emelés kevésbé lesz fájdalmas, mint egy komolyabb ugrás. Ezt a vevőid is jobban fogják tolerálni.

Mennyit érdemes emelned?

Amennyire kényes terület, az áremelés legalább annyira termék és szolgáltatás specifikus kérdéskör. A többféle választható megközelítés közül viszont nem tudod figyelmen kívül hagyni, hogy ki kell jönnie a mateknak.

Úgy kell áraznod, hogy a folyamat végén pozitív legyen a szaldó. Ez létkérdés, amennyiben hosszabb távra tervezel a cégeddel. Márpedig csakis ez lehet a szándékod, ha jelen pillanatban is ezt a blogot olvasod, nem igaz?

Egyébként 10-15% emelést szinte gond nélkül tolerálnak a vevők. Pláne akkor, ha nem pusztán az árak miatt költik a pénzüket nálad. Itt jön képbe ugyebár az ügyfélélmény, a kifogástalan ár-érték arány, illetve a márkaépítés fontossága. Illetve nem árt az sem, ha kellő érzékkel kommunikálod az emelés tényét.

Áremelés - mennyit és hogyan érdemes emelned - maximumbusiness.hu

Miként tájékoztasd a vevőidet a megemelt árakról?

Érdekes, de sok cégnél félelemből nem merik meglépni az áremelést. Holott egy természetes folyamatról van szó. Amitől nem kell tartanod, mert ettől még nem dől össze a világ és nem fog faképnél hagyni minden vevőd.

Az egyik lényeges szempont időben tájékoztatni minden érintettet az emelés tényéről. Ha elegendő időt adsz nekik átgondoltan dönteni a továbbiakról, akkor kedvezőbb eséllyel biztosíthatnak a lojalitásukról. Pláne akkor, ha a tényeken túl a miérteket is kommunikálod.

Sokkal könnyebb elfogadni a megemelkedett árak tényét, ha racionális indok van mögöttük. Például az, hogy gyakorlatilag az előállításuk minden komponense drágább lett. Vagy alternatív lehetőségként az, hogy fejleszteni szeretnék, ami végsősoron a vevők életére lesz jó hatással.

Ha egy mód van rá, a tájékoztatás történjen telefonon, lehetőséget biztosítva a személyesebb hangvételre és a kérdések feltevésére. Nagyobb ügyfélszámnál mehet az informálás email formájában is, de itt is hagyd meg a lehetőséget a kérdezésre.

Konklúzió

Az áremelés kicsit olyan, mint fogorvoshoz menni. Minél tovább halogatod a dolgot, végül annál fájdalmasabb lehet. Holott problémamentesen is abszolválható, ha figyelsz a cikkben részletezett támpontokra.

Szeretnéd, hogy közösen elemezzük ki az árazásod? Akkor kattints ide, add meg nekünk az adataid és rövidesen keresni fogunk a részletekkel.

Ezt olvastad már? Hogy találj plusz profitot a webshopodban anélkül, hogy többet költenél? Érdemes elolvasnod!