Tippelhetünk? A webáruházadnak is jól jönne némi extra profit, lehetőleg plusz hirdetési és egyéb kiadások nélkül? Amennyiben a válaszod igen, ezt a cikket imádni fogod! Instant működő metódusokat mutatunk, amelyekkel megnyílhatnak a webshopod pénzcsapjai. Lássuk is a részleteket.

Mérések nélkül nem fog működni a profit maximalizálása sem

„Amit tudatosan mérsz, idővel növekedésnek indul” – ismerős a mondás? Hiszed vagy sem, de webáruházat üzemeltetve mértani pontossággal állja meg a helyét. Minél több mutatószámot sikerül monitorozni, annál kedvezőbb eséllyel maximalizálható a profit.

Ennek jegyében nem kell mást tenned, mint heti rendszerességgel figyelemmel követni az úgynevezett KPI mutatószámokat. Amelyek transzparensen mutatnak rá a webáruházad teljesítményére, illetve a potenciálisan fejleszthető területekre.

Ha kizárólag a következő mutatókat követed nyomon, máris szintekkel növekedhető az eredményesség:

 • Konverziós ráta – azt mutatja, hogy milyen arányban teljesül a konverziós cél egy-egy oldalon. Legyen az akár feliratkozás, egy termék kosárba tétele, vagy konkrét vásárlás.
 • Kosárelhagyási ráta – tudnod kell, a vevőid hány százaléka hagyja félbe a vásárlást. A kosárelhagyási ráta csökkentésében elképesztő profit rejlik!
 • Átlagos kosárérték – annak az összege, amit a vevők átlagosan elköltenek vásárlásonként. Amennyire csak lehet, felfelé kell tornázni.
 • Bevétel alakulása – talán nem is kell külön komment hozzá. Hetente érdemes ránézni, hogyan alakulnak a számok.
 • Ügyfél élettartam érték – avagy mennyit költhet nálad egy vevő összesen. Ha ismered forintra pontosan, akkor tudni fogod, mennyit érhet megszerezni egy-egy új vásárlót.
 • Ügyfélszerzés költsége – másnéven mennyibe kerül megszerezned egy vásárlót. Minél alacsonyabbra sikerül redukálni, annál költséghatékonyabban bővíthető a vevői bázisod.

Megvan, hogy milyen KPI-mutatókat fogsz mostantól rendszeresen nézni? Akkor lépjünk tovább a profitmaximalizálás mezsgyéjén.

Nem az egyszeri vásárlókban rejlik a nagy pénz

Gondolj bele, mennyi minden hasít ki egy-egy szeletet a profitodból egy új vásárlónál. Ott vannak a hirdetések költségei, az értékesített áru beszerzési díja, nem beszélve a szállításról és a logisztikáról. Ám ugyanennek a vevőnek másodszor vagy harmadszor értékesítve más lesz a helyzet.

Egyrészt nincs hirdetési költség. Másrészt – ideális esetben – a vevő bizalmát is elnyerted, ezért könnyebben mondhat igent akár nagyobb értékű ajánlatokra is. Pláne akkor, ha tudatosan megkomponált marketinggel támogatod meg a folyamatot.

Miközben törekszel az újabb vásárlók megszerzésére, ne feledkezz meg róla, hogy az igazán nagy profit a visszatérő vásárlókban rejlik.

Még több profit webáruházadban. Néhán egyszerű, jól működő módszert ajánlonk neked:

Még több profit webáruházadban. Néhán egyszerű, jól működő módszert ajánlonk neked:

Lehetőleg egyetlen látogató se távozzon a webshopodból konverzió nélkül

Tudtad, hogy még a legvonzóbb ajánlatokat is 6-7 alkalommal látnia kell a vevőnek, mire készen fog állni a vásárlásra? Neked viszont elemi érdeked, hogy már az első alkalmat követően minél közelebb tereld őt a későbbi vásárláshoz.

Pontosan ezért iratkoztass fel lehetőleg minél több látogatót az e-mail listádra, netán chatbot automatikára, kapacitás függvényében akár mindkettőre is:

 • ingyenes nyereményjátékkal;
 • letölthető tartalmakkal;
 • ajándékért cserébe;
 • videósorozattal;
 • vagy ha nincs más, akkor kedvezményes kuponkódért cserébe /bár így a profitod lesz kevesebb/.

Még jobb, hogy a feliratkozóidnak extra hirdetési kiadások nélkül kommunikálhatsz, ami újfent profitmaximalizáló eszközként hasznosulhat.

Csökkentsd a kosárelhagyók arányát és növeld a kosárértéket

Gondoltad volna, hogy a vevők 70%-a nem fejezi be a megkezdett vásárlást? Közbejön valami, el kell rohanniuk, nem biztosak még vagy meginog a bizalom szintje. Számolj utána, ezzel mennyi megszerezhető bevétel párolog el gyakorlatilag észrevétlenül.

Hogy mit tehetsz ellene:

 • legyen a fizetési folyamat gördülékeny, biztonságos és zökkenőmentes;
 • nyugtasd meg a vevőket, hogy kockázatmentesen adhatják meg a bankkártya adataikat;
 • a kosárelhagyóknak pedig küldj 2-3 automatizált levelet.

Utóbbi kapcsán egy-egy „elakadtál, aktuális még, segíthetünk” féle e-mail üzenet is látványos javulást, vagyis extra profitot hozhat. Különösen akkor, ha ezzel párhuzamosan a kosárérték növelésén is dolgozol.

Pontosan úgynevezett upsell ajánlatokkal. Mielőtt a pénztár oldalára érkeznek a vevők, ajánlj fel nekik egy a választott termék(ek)hez passzoló releváns ajánlatot. „Vásárlási üzemmódban” ők könnyebben bólintanak igennel, ami plusz profitot jelenthet minden tranzakció után.

Fa ék egyszerű, mégis elfeledett praktika a profitmaximalizáláshoz

Megoldott a webáruházadban rendszerszinten, hogy minden vásárlás után automata lépésként történjen meg a visszajelzés kérése? Ha még nincs, ezt célszerű most azonnal megoldanod. Mindössze egy a vásárlást követő 2-3 napra időzített levélről van szó. Akár egy-egy értékes tartalmat ajánlva, megtoldva néhány további ajánlattal.

Az ily módon becsatornázott visszajelzések kikerülhetnek a termékoldalakra, amivel újabb vevőket mozdíthatsz el a kételkedésből az „IGEN” válasz felé.

Összegzés

Szinte biztos, hogy havi szinten tízezrek, vagy akár százezrek rejlenek a webshopodban a „motorház alatt”. Ha pedig szisztematikusan foglalkozol a cikkben leírtakkal, akkor meg is találhatod őket.

Segítsünk a megvalósításban?
Kattints ide és beszélgessünk róla, hogy segítsünk több profitot termelni.