Call to Action jelentése

Weboldalad látogatóit inspirálja valami cselekvésre? Ha nem, akkor könnyen lehet, hogy a Call to Action-nel nem stimmel valami a weboldaladon. De mi is az a Call to Action?

A Call to Action (CTA) egy szóösszetétel, kifejezés, ami arra bátorítja a látogatót, hogy szánja el magát a cselekvésre.
Megfelelő CTA-kal a weboldaladon magasabb konverziós rátát érhetsz el, vagy egyéb olyan cselekvéseket a látogatótól, amire az adott weboldal törekszik, vagy kiküldött email törekszik.

Ez lehet akár:

feliratkozás,
• vásárlás,
• letöltés,
• egy cikk tovább olvasása,
• megosztás egy közösségi platformon.

Ezt többnyire egy gomb formájában szokás reprezentálni, de nem ritka, hogy egyszerű linkként vagy horgonylinkként szerepel a weboldalon.

A CTA a konklúzió, az utolsó parancs, vagy utasítás, amit a látogatód számára adsz. Megbízod őket egy feladattal, ami ideális esetben konverzióhoz vezet, a konvezió pedig az a fogalom, amiből minden weboldal tulajdonos többet szeretne.

A legtöbben akkor cselekszenek, amikor a CTA valami olyasmi dolgot kínál számukra, amiből profitálhatnak vagy legalábbis jól járnak vele. Meglepő módon, sok cég nem fektet elég energiát erre a szegmensre, egy friss kimutatás szerint a kis cégek 70%-nál nem lelhető fel CTA, ez pedig komoly hátrány a mai világban.

Mitől lesz jó egy Call to Action?

Először is, a CTA-nak szorosan kapcsolódnia kell az adott oldal tartalmához, és motiválnia kell az olvasót arra, hogy cselekedjen.Más szóval, egy jó CTA kristálytiszta üzenetet küld arról, hogy milyen előnyökkel jár az, ha azonnal cselekszünk.

Jó példa lehet erre az a gyakran látott jelenség, amikor egy CTA gomb hírlevél feliratkozásra szólít fel, mert így mindig naprakészek lehetünk, legyen szó friss tartalomról, vagy új, akciós termékekről.

A következő fontos dolog az, hogy a CTA-nak azon nyomban teljesítenie is kell azt, amit ígér. Éppen emiatt találkozhatsz gyakran azzal, hogy a feliratkozást megköszönő levélben már szerepel is egy link, amin keresztül egyből letölthető, vagy hozzáférhető lesz a beígért tartalom.

Milyen szavakat használjunk CTA írásakor?

Egy dolog biztos: amikor CTA-t írunk, nagyon figyelni kell a megfogalmazásra, mert ez az, ami cselekvésre ösztökélheti a látogatót:

Használjunk cselekvéssel kapcsolatos kifejezéseket
• Teremtsünk sürgősséget, hiányérzetet
• Biztosítsuk a látogatót kockázatmentességről
• Hangsúlyozzuk az értéket
• Vigyünk bele személyességet
• Erősítsünk a kíváncsiságra és a várható eredményekre
• Mutassunk bizonyítékot arra, hogy amit kínálunk, működik.

Nézzük meg most kicsit részletesebben, hogy mit is jelent ez a felsorolás.

A legjobb CTA-k olyan cselekvésre felszólító szavakat és kifejezéseket használ, ami alapján világos, hogy mi a következő lépés, a látogató pontosan tudja, hogy mit kell tennie, hogy megkapja, amit a weboldal kínál neki.

Marketing

A sürgetés és a hiányérzet keltése klasszikus marketing fogások, amik a mai napig is remekül működnek. Ha felkeltjük a látogatóban az érzést, hogy ha nem cselekszik azonnal, lemarad, akkor nagyobb valószínűséggel fog cselekedni impulzusok hatására. Remek eszköz lehet erre egy visszaszámláló, vagy előadások esetén például a szabad helyek számát kiírni.

A kockázat csökkentése szintén egy remek fogás, amivel embereket cselekvésre szólíthatunk fel. Ha a feliratkozás, vagy az adott szolgáltatás egy hétig teljesen díjmentes, vagy mondjuk a feliratkozásért cserébe ingyenesen letölthető e-bookot kap ajándékba a látogató, akkor azt fogja érezni, hogy ezzel nem veszít semmit, nem jár vele rosszul, csak nyerhet, tehát miért ne?

Néhány esetben az értékre összpontosítunk, mint pl.: Azonnali hozzáférést biztosítunk bizonyítottan működő marketing fogásokhoz, speciális promóciónk keretében!

Az igazán jó CTA-k személyességet csempésznek az egészbe. Sok esetben az üzenet egyirányú és közérthető, a megfogalmazás E/2-ben történik, tehát Téged, mint Olvasót szólít meg. Ennél egy fokkal szofisztikáltabb és lényegesen eredményre vezetőbb az, ha a megfogalmazás E/1-ben történik, tehát a CTA úgy kommunikál, mintha a saját gondolataimat írná ki, egyes szám, első személyben. Az Unbounce kutatásai alapján ez az apró trükk 90%-os javulást eredményezhet.

A pszichológiai megközelítés is fontos és hasznos eszköz az arzenálunkban, ha felkelted az érdeklődést és a kíváncsiságot, jelentős javulást érhetsz el a konverziókban. Érdemes kerülni a nyers kifejezéseket is, mint Megvenni, Megrendelni, Feliratkozni, stb.

Ezek helyett fogalmazzuk át úgy az üzenetet, hogy továbbra is érthető legyen, de ne keltsen egy önkéntelen dacot az emberben, amiért egy gomb utasítgatni próbálja. Ilyesmi lehet pl.: Vajon fedezi ezt a biztosításom? vagy Én is szupergyors weboldalt szeretnék!

Call to Action szöveg

A CTA nem csak a gombból áll, amin a végső utasítás áll, hanem az egész oldal tartalmában fontos, hogy bíztassa a látogatót a cselekvésre. Egy-egy okosan elhelyezett felsorolás az előnyökről sokat tud segíteni az ügyünkön. Persze, ennek környékén ott kell lennie egy CTA gombnak is. Ennél is jobb konverziós rátához vezető megoldás a bizonyítékok, azon belül is a vásárlói visszajelzések reprezentálása.

Hol érdemes CTA gombokat elhelyezni?

Természetesen, nem csak az üzenet, hanem az időzítés is fontos tényező egy jól konvertáló weboldal tekintetében. Hiába van okosan felépítve a weblap, ha a gombok rossz helyeken vannak. Hova célszerű mindenképpen gombot tenni?

A legfelső, hajtás nélküli tartalomhoz: ez a rész az egyik legfontosabb, látványos és egy rövid üzenettel már be is mutatja, hogy miről fog szólni az oldal. Esztétikailag is jól mutat ott egy CTA gomb, de funkcióját tekintve is fontos, mivel van, akinek már ennyi infó is elég a cselekvésre. Vannak olyanok is, akik pontosan tudják, mi lesz itt, és nincs kedvük végigböngészni a site-ot, egyből a lényegre térnek. Adjuk meg nekik ezt a lehetőséget.
A weboldal alján: a másik véglete a látogatóknak az, aki alaposan végigolvassa és rászánja az időt a weblap áttanulmányozására. Az oldal végére érve bizonyára már döntésre jutott, és ha az számunkra előnyös, akkor szintén adjuk meg neki a lehetőséget, hogy keresgélés nélkül, egyből megtalálja a CTA-t.
Minden hangsúlyosabb blokk végére: vannak olyan tartalmi egységek az oldalon, amit elolvasva a látogató egyetértően bólogat, vagy azt gondolja, hogy pontosan ez az, amire szüksége van. Ha egy ilyen blokk véglegesen meggyőzte és cselekvésre szánná el magát, megint csak adjunk neki erre lehetőséget, ne kelljen CTA-t keresgélnie!
Exit intent popup: egy olyan megoldás, ami az olvasókat megosztja, de weboldal tulajdonosként sok pluszt tehet a hozzá az eredményeinkhez. Ez pedig, a weboldal elhagyását érzékelő felugró ablak. Ekkor teszünk még egy utolsó próbát, felkínáljuk újra a lehetőségeket, esetleg ilyenkor egy kis extrát is hozzáteszünk. Ha a látogató már döntött, akkor nincs mit tenni, de sok esetben begyűjthetünk még egy-két extra email címet, vagy potenciális vásárlót.

Ezek lennének a legfontosabb szempontok, amikor CTA-t írunk. Ha ezeket a tanácsokat betartod, akkor jó eséllyel megnövelheted a konverziók számát a következő kampányodban!