Milyen marketingstratégiát célszerű követned gazdasági válság idején ahhoz, hogy ne csak túléld a nehezebb időket, de akár győztesen kerülhess ki a recesszióból? Égetően aktuális kérdések ezek mostanság egy cég működéséről döntéseket hozva, legyünk őszinték.

Pontosan ezért foglaltuk össze azokat az alapelveket, amelyeket betartva válság idején is eredményes marketingstratégiát követhetsz.

Fontos megérteni, mi történik válság idején a piacodon

Konjunktúra idején csábító azt feltételezni, hogy a meredeken növekvő eladások titka egyedül a briliáns marketingkampányaidban keresendő. Holott extra lökést biztosít a sales metrikáknak az is, ha a jövedelmük és a pozitív jövőképük biztos tudatában a fogyasztóid szíves-örömest költenek.

Ez az, ami drasztikusan megváltozik a negatív gazdasági hírek hatására. A válságot jövendölő prognózisok hulláma brutálisan aláássa a bizalmat és a vásárlóerőt. Arra késztetve a célközönséged tagjait, hogy alaposan megfontoljanak minden vásárlási döntést:

 • Lesz, akinél töredékére zuhan a szabadon elkölthető pénz mennyisége.
 • Mások óvatosságból húzzák szorosabbra a költségvetést.
 • Miközben szűkül az a jól szituált fogyasztói réteg, akik jobbára meg sem érzik a recessziót.

Célszerű tehát figyelni és értelmezni a változó vevői preferenciákat. Azzal együtt, hogy 3 íratlan aranyszabályra a leginkább hullámzó időkben is támaszkodhatsz. Nézzük is meg egyesével ezeket az alapelveket.

 1. A marketingköltségvetés legyen az utolsó, amit visszavágsz

Mit történik a legtöbb cégnél, amint szembesülnek a gazdasági visszaeséssel? Egyik első lépésként csökkentik, vagy egyenesen a minimumra vágják vissza a marketingbüdzsét. Holott számtalanszor bebizonyosodott már, ez öngyilkos stratégia!

A hatékony marketing a friss Oxigént jelenti a cégednek. A folyamatos kiáramlás és kommunikáció kulcsfontosságú ahhoz, hogy a célzott üzeneteid elérjék a releváns közönséget. Amennyiben ezt megvonod, azzal az éltető levegőtől zárod el a céged.

De akad még néhány további faktor, amelyek tükrében óva intenénk tőle, hogy „marketingbüdzsé-ritkítással” indítsd a válságkezelési stratégiád:

 • visszavágott marketingköltésekkel beszűkül az elérhető vevőid köre;
 • így törvényszerűen esnek vissza a bevételek;
 • ráadásul a kiáramlás hiánya a vásárlók bizalmát is megrengeti.

Mondunk még jobbat! Szinte borítékolható, hogy a konkurenseid egy része visszavesz majd a marketingből. Hosszútávon gondolkodva ez egy kínálkozó lehetőség. Amíg ők takaréklángon vesztegelnek, a vállalkozásoddal úgymond előre menekülve szilárdíthatod meg a piaci pozíciód.

 1. Legyen a meglévő ügyfelek megtartása kiemelt prioritás

Az ügyfélelégedettség optimalizálása „békeidőkben” is esszenciális üzleti stratégia, ugye efelől nincs vita? Recesszió idején pedig még inkább felértékelődik. Színtiszta matekkal eleve könnyen kiszámolhatod, hogy a nyereség döntő hányada minden bizonnyal a meglévő ügyfelektől származik.

Ráadásul olcsóbb is megtartani egy már meglévő vásárlót, mint behozni egy teljesen új vevőt. Nem beszélve arról, gazdasági visszaesés idején a potenciális új ügyfelek kevésbé hajlandók váltani. Bizonytalan időkben nehéz áthidalni a bizalmatlanság falait.

Ennek fényében:

 • fűzd szorosabbra a meglévő ügyfelekkel folytatott kommunikációt;
 • hívd fel őket gyakrabban és kérdezd meg, mivel tudtok nekik pluszban segíteni;
 • a szerződésben foglaltak teljesítése pedig történjen 110%-os minőségben!
 1. KPI mutatók, következetesség és hatékonyság

Legyen a marketinged kulcsszava a hatékonyság Válság idején minden marketingbe fektetett forintot és munkaórát hatékonyan célszerű felhasználni. Racionálisabbá formálva minden folyamatot, ami kapcsolódik az ügyfélszerzéshez és bevételtermeléshez.

Ennek szellemében felértékelődik a KPI mutatók rendszeres értékelése és monitorozása. Érdemes heti szinten blokkolni egy idősávot a naptárban, és ezalatt az idő alatt megnézni a kampányok teljesítését, a releváns mutatószámok alakulását. Ez lehetőséget teremt a szükséges korrekciók instant kivitelezéséhez.

A hatékonyság mellett a másik alapelv a konzisztencia kell, hogy legyen. Bizonytalan időkben fogyasztói oldalról az állandóság, a megbízhatóság a preferált, szemben az új és ismeretlen ajánlatokkal szemben. Tehát nem feltétlenül most javasolt a teljes arculatváltást.

Konklúzió

Vállalkozást vezetve a gazdaság ciklikus változásaival számolni kell. Recesszió ide vagy oda, a Maximum Business-nél mi sem teszünk másképp. Sőt, inkább rátettünk még két lapáttal, hogy viszontagságos időkben is profitot termeljünk az ügyfeleinknek.

Tegyél velünk egy próbát. Vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva, és beszélgessünk a céged marketingjéről KÖTELEZETTSÉGMENTESEN.