A 10 leggyakoribb webdesign hiba

Egy egyedi és vonzó, ötletes weboldal önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kiemelt konverziókat érjünk el. Egy rossz webhely miatt a vállalkozások elveszítik az ügyfeleket, ez pedig súlyos pénzekbe kerülhet.

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a kis vállalkozások weboldalai sok esetben kritikus hibákkal vannak tele.

Sok KKV-tulajdonos inkább saját maga készíti el a weboldalát, hogy pénzt takarítson meg, mondanunk sem kell, hogy laikusságuk miatt erősen hiányos és defektes oldalakat fognak kreálni, amik nem reprezentálnak olyan nívót, amilyet az adott cég megérdemelne. Sajnos néha nem igazán értik a jó webdizájn fogalmát, és olyan weboldalt készítenek, ami vizuálisan és technikailag is erősen megkérdőjelezhető.

A webdizájn lényegében a modern művészet egyik formája. A jó webdesign jó felhasználói élményhez vezet. A webdizájn célja a forma és a funkció kombinálása oly módon, hogy a webhely élvezetessé, könnyen átláthatóvá, érdekessé és használhatóvá váljon. Ennek eléréséhez több íratlan, ám általános szabályt is be kell tartania a tervezőnek.

Az emberek gyakran nem követik ezeket a szabályokat, és bizony ilyenkor születnek meg a kontármunkák.

Neked ne legyen ilyen a weboldalad. A tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a következők a leggyakoribb webdesign-hibák, amelyeket a kisvállalkozások tulajdonosai gyakran elkövetnek:

 1. CTA (call to action) gombok helytelen megjelenítése

A CTA az egyik legfontosabb elem a weboldalon. Ösztönzi a látogatókat például arra, hogy:

 • Kattints ide!
 • Szerezz be egy kupont!
 • Tudj meg többet erről a termékről!

Nyilvánvalóan nagyon fontos, hogy a CTA egyértelműen elmondja a látogatóknak, mit kell tenniük.

Elegendő információnak kell lennie ahhoz, hogy a látogatók tudják, mit fognak szerezni a cselekvésből, és milyen információkat kell szolgáltatniuk. Másrészt, van egy vékony határ az ízléses, de feltűnő és a bosszantó között. Győződj meg arról, hogy a CTA tömör és pontosan megmondja az ügyfeleknek, hogy mit kell tenni.

Ne sajnáld ki a CTA gombokat a weboldaladról! Legyen jól látható, nagy, de ne essen ki a designból.

Sokszor találkoztunk már azzal, hogy ezek a cselekvésre ösztönző gombok kicsik, halványak, nehezen észrevehetők voltak, pedig pontosan az a lényegük, hogy azonnal észrevehetőek legyenek és a látogató pontosan tudja, hogy ezt a gombot kell megnyomnia a továbblépéshez.

 1. Áttekinthetetlen tartalom

Az egyik leggyakoribb hiba, amit szépérzék nélküli tulajdonos a weboldal készítése közben el tud követni az az, hogy ízléstelen színeket, betűméreteket és irreleváns képeket használ. Szeretné átadni az információt, ez rendben is van, de nem mindegy a körítés.

Törekedjünk az egységes színhasználatra, lehetőleg 3-4 féle színnél ne használjunk többet (kivétel ezalól a fontos információ kiemelése, itt megengedett az élénk piros használta, de mértékkel). Ezek a színek is harmonizáljanak egymással és lehetőleg a logóval is.

A betűtípusból is maximum 2 félét használjunk, külön a főcímeknek és a paragrafusoknak. A méretezés is logikus és egységes legyen.

 1. Túlságosan tömör vs. túlságosan szellős tartalom

A tartalom kulcsfontosságú része a webhelynek és a marketing kampányoknak is. A tartalom az, ami bemutatja az olvasóknak a vállalkozást és a termékeket vagy szolgáltatást. Figyelni kell a választott betűkészletekre és a tartalom elrendezésére az oldalon. Használjuk ki a fehér teret, hogy a tartalom könnyen olvasható és ezáltal fogyasztható legyen. Így a szövegblokk nem lesz annyira „elrettentően” sok.

A túl sok szöveg a weboldalakba való illesztése szintén nagy hiba, amelyet sok ember elkövet. Tördeljük fel a szöveget, ahol csak lehet, és használjunk vizuális elemeket, ahol lehetséges, a fogalmak ábrázolására. A tartalmat pedig rendszeresen frissíteni kell; ellenkező esetben az ügyfelek azt gondolhatják, hogy senki sem tartja karban a weboldalt.

A szellősséggel is túlzásba lehet esni. Ha túl nagy térközöket hagyunk két paragrafus között, az olyan hatást is kelthet, mintha csak simán, formázás nélkül be lett volna illesztve a szöveg. Illetve bosszantó lehet a nagy térközök miatti feleslegesen sok görgetés is. Találjuk meg az ízléses arany középutat a két szélsőség között.

 1. Ronda vagy oda nem illő képek

A fotók és a grafikák a webdesign szerves részét képezik. A képek gyorsan közvetíthetnek bonyolult gondolatokat anélkül, hogy szöveget fizikailag kellene olvasniuk. Ennek ellenére sok vállalkozás megmagyarázhatatlanul használ irreleváns vagy alacsony minőségű, pixeles képeket.

Azok a képek, amelyek nem jó minőségűek, igénytelen hatást keltenek, és elkedvteleníthetik a látogatókat. Ugyanígy, az irreleváns képek megzavarhatják az olvasókat, és joggal elmélkedhetnek azon, hogy ezt a képet most miért illesztették be ide.

 1. Nem a célközönség nyelvén beszél az oldal

Kisvállalkozásként különösen fontos meg- és kiismerni a célközönséget. Valószínűleg a kezdő vállalkozások tulajdonosainak egyik első lépése egy piackutatás volt. Ez önmagában azonban még nem elég. Megjelenésben, megfogalmazásban, sőt még a színek és betűtípusok használatában is be kell lőni egy olyan irányt, ami a célközönségünk számára a legelfogadhatóbb.

Néhány weboldal profi és minimalista, mások trendik és rendhagyóak, megint mások szórakoztatóak és vidámak. Időnként egy webhely túl sok féle célközönséggel próbál kapcsolatot teremteni. Ez a fajta kényszeres megszólítás, zavaros designt eredményezhet. Azonosítsd és profilozd a célközönséget, és ehhez igazítsd az arculatodat is!

 1. Kapcsolatfelvételi adatok hiánya

Különös módon a kapcsolattartási adatok hiánya is egy gyakori hiba. Alapvető fontosságú az a pillanat, amikor a látogatók úgy döntenek, hogy vásárolnak, vagy igénybe veszik a szolgáltatást. Rendkívül fontos, hogy könnyen megtalálják a szükséges elérhetőségeket, amikor lépésre szánják el magukat.

Ha egy látogatónak időt és energiát kell belefektetnie abba, hogy kikeresse az elérhetőségeket, valószínűleg ideges lesz és távozik. A „Kapcsolatfelvétel” oldalának mindig csak egy kattintásnyira kell lennie, vagy az információknak minden oldal alján kell lennie. Arról nem is beszélve, hogy a kapcsolatfelvételi adatok hiánya bizalmatlanságot szül, tehát mindenképpen szerepelnie kell, legalább egy email címnek a weboldalon.

 1. Analitikai eszközök hiánya

Amikor már elindul a forgalom a weboldalon, akkor érdemes lesz vásárlói viselkedést monitorozó szoftvereket is hozzáadni weboldalunkhoz, ugyanis rengeteg hasznos információt tudhatunk meg abból, hogy melyik oldalak / termékek a legnépszerűbbek. Tapasztalataink szerint 4-ből 3 kisvállalkozói weboldalba nincsen integrálva Google Analytics követőkód, így teljes homály fedi a vásárlói viselkedést a weboldalukon!

 1. Nem egyértelmű a brand üzenete

Ez lehet az egyik leginkább alulértékelt „weboldal-tervezési” hiba. Az üzenetküldés sikertényező az összes nagy neves márka számára, ám minden bizonnyal sok kisvállalkozás is megpróbálkozik vele, eredménytelenül. Miért eredménytelenül?

A kulcs itt: a mesemondás. Ez azt jelenti, hogy a közönség számára egy olyan vonzó kommunikációt hozzunk létre, amellyel érzelmi szinten tudnak azonosulni. Ha úgy hangzik, mint minden más vállalkozás általános üzenete, miért érdekelné a termékünk jobban az embereket? Annak érdekében, hogy kitűnjünk, üzenetünknek a márkaértékekből kell származnia. Ez fogja megkülönböztetni a konkurenciától.

 1. Rossz SEO

Úgy gondolhatod, hogy a rosszul megtervezett webhely azt jelenti, hogy a frontend, azaz a közönség számára is látható terület felhasználói élménye gyenge. Ez is része a problémának, valóban, azonban egy weboldal lehet rossz más aspektusból is. Ez pedig a keresőoptimalizáltság.

Az igényesen összeállított, rendszeres tartalom kivételes értéket képvisel, és mindenképpen pozitív irányba tereli a besorolást.

Nincs azonban univerzális varázsképlet a jó SERP pozíció elérésére. Egy dolog bizonyos: érdemes egyre nagyobb hangsúlyt fektetnünk a long-tail kulcsszavakra.

Gyártsunk saját, egyedi tartalmat rendszeresen, vegyük figyelembe a keresőoptimalizálás alapszabályait és ez alapján írjuk meg a cikkeket. Lássuk el a képeket címmel, alternatív leírással, és lehetőleg már a fájlnév is relevánsan kapcsolódjon a képhez, témához. Így kipipálhatjuk a gyakori hibák közül a rossz SEO-t.

 1. Nincs mobilra optimalizálva a weboldal

Mondanunk sem kell, hogy a reszponzivitás a mai weboldalak alapfeltétele. Nagyon gyakran találkozunk még mindig olyan egyszerű HTML weblapokkal, amik a régi idők igényeit elégítik ki, vagy még azokét sem. Mobilon, vagy akár ha csak egy kisebb képernyőn tekintenénk meg az oldalt, akkor szétesik, olvashatatlan lesz.

Miért olyan fontos a mobilra optimalizáltság? Íme néhány adat számokban:

 • A felhasználók 40%-a konkurenciát is felkeresi, ha nem elégedett a weboldal mobilos használhatóságával.
 • A felhasználók 57%-a NEM ajánlja cégünket másoknak, ha elégedetlen a mobilos használhatósággal.
 • A felhasználók 67%-a nagyobb valószínűséggel vásárol nálunk, ha weboldalunk mobilra optimalizált.
 • Manapság a weboldalak teljes forgalmának több mint 50%-ban mobil eszközökről érkezik. Ennek pedig mintegy 20%-a konverzióval végződik.

Ezek alapján teljességgel elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás weboldala mobilról ne legyen könnyen böngészhető.

Ezek fényében érdemes elgondolkodni azon, hogy weboldalunk elkészítését profi cégre, vagy webdesignerre bízzuk.

Ők segíthetnek abban, hogy webhelyünk potenciális ügyfeleket találjon és szólítson meg. Érdemes a folyamatok legelejétől kezdve szorosan együttműködni, monitorozni az aktuális állapotokat és az esetleges hibákat vagy változtatnivalókat időben jelezni, ezzel időt és energiát megspórolva.