2021 Július 1-jével megszűnt a 22 euró alatti áruk áfamentessége, amely az Európai Unión kívülről rendelt árukra vonatkozik.

Az elmúlt években dinamikusan bővülő e-kereskedelem az áruk vámhatárokon átnyúló áramlását is módosította. A hazai online vásárlók már csaknem kétharmada belföldről és külföldről is egyaránt vásárol.

Fontos azt is tudnod, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az EU-n kívülről érkező 22 és 150 euró érték közötti áruk vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk, kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket.

Az EU-ba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtanod.

Miért volt szükség erre a változtatásra?

A változás uniós szintű, és azért vezették be, mert a vámhatárokon átnyúló online kereskedelem jelenlegi szabályozása jelentős bevételkiesést eredményezett és súlyos hatással volt az EU és a tagállamok költségvetésére, az unión kívüli kereskedőket pedig jogosulatlan előnyhöz juttatta.

Az olcsó internetes rendelések áfamentessége jelentős bevételkiesést jelentett az uniós országok költségvetései számára is.

Júliustól tehát bármilyen apróságot is veszel az interneten, ha nem uniós országban adják fel, meg kell fizetned utána a 27%- os áfát.

Ezzel az új szabályozással kiegyenlítettebbé válik a verseny az uniós és a nem uniós vállalkozások között. Eszerint az év közepétől a harmadik országból, vagyis az EU-n kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől.

E-kereskedelem áfa szabályozása 2021. július 1-jétől

2021-ben gyökeresen új alapokra kerül az online értékesítés szabályozása az EU-ban, az unió teljes területén megváltoznak az e-kereskedelemmel kapcsolatos áfa- és vámszabályok.

Kik érintettek a változásokban, vagyis kiknek kell felkészülniük az új szabályozásra?

A gazdasági élet minden olyan szereplőjét érintik a változások, akik interneten keresztül kínálnak termékeket, szolgáltatásokat.

Beleértve azokat, akik:

  • webáruházat működtetnek,
  • platformként (online piactérként) működik, platformok vagy webáruházak számára nyújt szolgáltatásokat,
  • EU-n belüli és/vagy EU-n kívüli társaságokkal tart fenn kereskedelmi kapcsolatot,
  • EU-n belüli és/vagy EU-n kívüli vásárlók részére értékesít terméket, illetve nyújt szolgáltatást.

Forrás: adozona.hu

Előző cikkünkhöz kattints ide: trendi okos eszközök értékesítése.

Felveszem veletek a kapcsolatot!

Berta Gergő
06 30 386 2627
gergo.berta@maximumbusiness.hu