Viharos napokat tudhat maga mögött az amerikai tőzsde. A tech-óriás vállatok többsége ugyanis a recessziós aggodalmak miatt online hirdetésibevétel-lassulásról számolt be, ennek hatására a részvényeik gyakorlatilag földbe álltak.

Tudatos vállalkozóként számodra ez jóval több egy szimplán érdekes hírnél. Lehetőség, amit a javadra fordíthatsz. A „hogyan” kérdést mindjárt megválaszoljuk némi görgetés után.

Hogy érintheti a céged, ami a Facebook és Google részvényeivel történik?

Hirdetsz a Google és / vagy a Facebook platformjain? Akkor ezek a tech-cégek számodra egyfajta összekötő kapcsot jelentenek. Hiszen az ő csatornáikon keresztül juthatnak el a marketing üzeneteid és ajánlataid a célközönségedhez.

Ők ezért pénzt kérnek tőled. Évről évre egyre többet és többet, legalábbis az elmúlt évek növekedést mutató hirdetési költségei erre engednek következtetni. Ahogy a Portfolio idevágó cikkéből is kiderül, a bő egy évtizede szárnyaló részvényeik tükrében ezt bátran megtehették.

Képletesen szólva 439,7 milliárd dollár tűnt el pár óra alatt, amiben a Facebook és a Google is erősen érintett volt.

Minek tudható be a Google részvények zuhanása?

Bár ebben a cikkünkben mi is hangsúlyoztuk, hogy korántsem a marketingbüdzsé visszavágása az ideális lépés válságban, a trendek mégis mást mutatnak. Hiszen a Google hirdetési bevételei drasztikusan visszaestek.

Ami hűen tükrözi, hogy a recessziós félelmek hatására a cégek többsége jelentősen visszavett a marketingköltésből. Az Alphabet (Google) részvénye a koronavírus-járvány kirobbanásának első időszakát leszámítva szűk egy évtizede nem teljesített ilyen rosszul.

A negyedéves adatok szerint 9,6 százaléknyi az esés, így a deficit immáron 33,3 százalékos az idei évben.

Ami a Facebook részvények esését előidézte

A Facebook esetében némileg talán összetettebb a kép. Náluk is jelentősen lassultak az online hirdetési bevételek, miközben a TikTok által generált verseny és az Apple operációs rendszerének adatbiztonsági módosításai is plusz nehezítést jelentett.

Ráadásként a markáns kutatás-fejlesztési költségeket elnyelő metaverzum, illetve a VR-szemüvegek is elképesztő veszteséget termeltek. Nem éppen rózsásak a kilátások sem, a negyedik negyedévre várt 30 és 32,5 milliárd dollár közötti bevétel elmarad a várakozásoktól, a devizaárfolyam változások pedig 7 százalékos negatív hatást jelentenek a Q4 bevételeiben.

Miként lovagolhatod meg a fenti események által vert hullámokat?

Mindenekelőtt ne feledd, hogy a hirdetések az éltető Oxigént jelenthetik a vállalkozásodnak. Ezért amennyire csak a lehetőségek engedik, a hirdetési büdzsé legyen az egyik utolsó, ahonnan megvonod a forrásokat.

Pláne, hogy prognosztizálhatóan kedvezőbb feltételekkel tudod ezt megtenni. Leegyszerűsítve a dolgot a Facebook és a Google számára is kell a pénz. Ezért mindent meg fognak tenni, hogy szívesen költs náluk és Te is nyerj a dolgon. Hiszen akkor költesz még többet. Így mindenki jól jár.

Ha pedig hirdetsz, csináld tudatosan! A leendő és meglévő vásárlóid fejével gondolkodva és megválaszolva a következőket:

  • melyik platformon vannak jelen a célközönségem tagjai?
  • őket milyen jellegű marketing kommunikációval tudod megszólítani?
  • milyen ajánlatokra lesznek fogékonyak?
  • hogy tudod a lehető leghatékonyabban elérni, hogy feliratkozzanak, ajánlatot kérjenek, követőkké és vásárlókká váljanak?
  • illetve miként tudod a fentieket költséghatékonyan kivitelezni.

Borítékolható, hogy ezek lesznek a következő időszak kulcskérdései.

Mi pedig szívesen segítünk benne, legyen szó akár a Facebook, akár a Google jelenlétedről.
Tudj meg többet ezekről ide kattintva és kérd az ajánlatunkat.