Videó SEO tippek 2021

Danielle Marshak, a Google termékmenedzsere öt videóból álló sorozatot indított, bemutatva a legjobban működő videó keresőoptimalizálási technikákat. A Google Youtube csatornáján a Lightning Talks bemutatón nézheted meg a videósorozatot.

Ezekből a videókból:

 • olyan bevált módszereket ismerhetsz meg, amelyek segítik videóid megjelenítését a Google Keresésben és a Felfedezés-ben.
 • megtudhatod, hogyan indexeli a Google a videókat, azokat a funkciókat, ahol a videók megjelennek a Google-ban, és Te mit tehetsz ezen funkciók optimalizálása érdekében.
 • megismerhetsz öt olyan gyakorlatot, amelyek hasznosak lesznek a weboldal tulajdonosok számára, így Te is hatékonyabban optimalizálhatod a videós tartalmakat a keresési eredmények tekintetében.
 • azt is megtudhatod, hogy miről szóljanak a videóid, ugyanis a Google a kapott szignálok alapján jeleníti meg videóidat a Keresés-ben és a Felfedezés szolgáltatásban.

videó seo tippek 2021

Forrás: youtube

A Google ezeket a jelzéseket használja egy videó megértéséhez:

 • Oldal szövege: például az oldal címe, címsorai és a videó leírása.
 • Hivatkozási linkek: más weboldalakról küldött jelek, amelyek linkelnek a videóra.
 • Strukturált adatok: ezek a videó beállított meta adatai.
 • Videó fájlok: A Google képes arra, hogy megértse az audio fájlokat és a vizuális tartalmakat.

A Videó SEO lényege az, hogy a fent említett elemeket add hozzá a videódhoz, ezzel egyértelmű jeleket küldesz a kereső óriásnak a videód rangsorolásához.

Videó keresőoptimalizálása 5 lépésben

 1. Tedd nyilvánosan hozzáférhetővé a videódat

Ha szeretnéd, hogy a Google felfedezze a videódat, akkor az első lépés annak biztosítása, hogy videód nyilvánosan elérhető legyen az interneten. Ez azt jelenti, hogy a videónak rendelkeznie kell egy megfelelő weboldallal, amelynek URL-je a Google számára elérhető.

A videónak könnyen láthatónak kell lennie az oldalon anélkül, hogy bonyolult felhasználói műveletekre lenne szükség a betöltéshez.

 1. Használd a strukturált adatokat

Annak érdekében, hogy a Google megtalálja a videókat és megértse, miről szólnak érdemes használnod a strukturált adatok beállítását a Schema.org VideoObject jelöléssel.

Ez a jelölés tartalmazhat olyan információkat, mint a videó címe, a leírás, az időtartam, az indexkép, a videós fájlok URL-jei és egyéb információkat.

Speciális keresési funkciókat is engedélyezhetsz a strukturált adatok megadásakor, például az élő közvetítések esetén „ÉLŐ” videó megjelöléssel.

Itt van egy példa HTML kód részlet, amelyben szerepel a videó Schema jelölés:

schema markup

Forrás: semrush

 1. Adj videódhoz kiváló minőségű indexképeket

Minden videóhoz kiváló minőségű indexképeket adj azokon az URL-eken, amelyekhez a Google hozzáférhet.

Ha egy indexkép nem elérhető a Google számára, akkor ez az oldal nem jelenhet meg a videók találati listáján. Például, ha az indexkép URL-jét tiltja a Robots.txt fájl, akkor a Google nem férhet hozzá.

 1. Küldj be a Google-nek egy videó webhelytérképet

Egy videó webhelytérkép beküldésével a Google könnyebben megtalálja a weboldaladhoz társított videós tartalmakat.

Ez a videó webhelytérkép metaadat-címkéket is tartalmazhat, így a Google jobban megtudja érteni – miről is szólnak a videóid. Erről többet is megtudhatsz a Google Search Central-ban.

 1. Tedd hozzáférhetővé a videós fájlokat

Győződj meg arról, hogy a Google be tudja-e tölteni a videós fájlokat, illetve hogy az oldal alkalmas legyen olyan keresési funkciókra, mint a videók előnézete és a legfontosabb pillanatok megjelenítése.

A videós előnézetben a Google kiragad néhány másodpercet egy videóból, amelyet klipként jelenít meg, így egy videó sokkal vonzóbb lehet, mint egy statikus indexkép.

A max-video-preview robot metacímke segítségével szabályozhatod az előnézetek hosszát.

A Google a videós fájl-t használja a videók tartalmának elemzéséhez, ezáltal a videókat a legrelevánsabb keresési lekérdezésekhez tudja megjeleníteni a találati listáján.

A videó SEO-val kapcsolatban többet is megtudhatsz a Google előadássorozatából!

Felveszem veletek a kapcsolatot!

Berta Gergő
06 30 386 2627
gergo.berta@maximumbusiness.hu