Landing oldal készítés

A landing oldalak elsődleges célja egy adott termék vagy szolgáltatás minél nagyobb számban történő értékesítése. Számtalan módszer létezik arra, hogy egy terméket / szolgáltatást vonzóvá tegyünk, az online marketing szakemberek folyamatosan finomhangolják a módszereket és újabbnál újabb módszerekkel, „csodatevő” lépésekkel állnak elő annak érdekében, hogy saját maguk renoméját kedvező irányba tereljék.

Ezek között vannak olyan lépések, amik általánosságban is alkalmazhatóak, de előfordul az is, hogy a módszer mesterkulcsként nem felhasználható, tehát a lépések és a módszerek nagyban függnek attól, hogy kinek és mit szándékozunk eladni.

Ebben a blogcikkben összeszedjük azt, hogy mik azok az általános tartalmi egységek egy landing oldalban, amik kivétel nélkül, minden termék és szolgáltatás esetén beépíthetőek és nagyban hozzájárulnak a konverziónöveléshez.

A kötelező landing oldal-elemek mellett továbbá azt is megmutatjuk, hogy milyen sorrendben érdemes megjeleníteni ezeket, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.

landing oldalak

 1. A hero, avagy a hajtás nélküli tartalom:

A landing oldal egyik legfontosabb eleme. Ez az a terület, amit a látogató először fog látni, már itt meg kell őt fognunk, fel kell keltenünk az érdeklődését. Akárcsak a való életben történő ismerkedésnél, itt is kiemelten fontos az első, jó benyomás. Legyen szép és ízléses az elrendezés, látványos grafikai megoldásokkal, valamint egy bivalyerős, szlogenszerű, rövid mondattal. Ez a mondat foglalja össze frappánsan, hogy kik vagyunk, mit csinálunk és miért mi vagyunk a legjobbak.

 1. A rövid, tömör, tagolt felsorolás:

A mai felgyorsult világban az internetezők ritkán szánják rá magukat a kényelmes böngészgetésre és olvasgatásra. Ezt tudomásul kell vennie minden weboldal tulajdonosnak, ezért úgy kell kialakítani a struktúránkat, hogy alkalmazkodjon ezekhez az igényeknek. Az egyik legjobb módszer erre, az aduászok rövid, piktogrammal ábrázolt felsorolása. Néhány szóban, egy rövidebb mondatban és egy releváns ikonnal vagy piktogrammal remekül lehet érzékeltetni, hogy miért érdemes minket választani, miért tőlünk vásároljanak.

 1. Hassunk az érzelmekre:

Következhet a jól bevált pszichológiai trükk, az a tartalmi egység, amikor arra kérjük az olvasót, hogy képzelje el magát a nem túl távoli jövőben úgy, hogy a terméket már megvásárolta, vagy a szolgáltatást már igénybe vette. Érdemes ilyenkor egy kifejezett helyzetet leírnunk, amibe remekül bele tudja képzelni magát az olvasó, és ez azt a vágyat fogja kelteni benne, hogy: „Igen, én is ezt akarom!”

 1. Fényképes bizonyíték:

Itt szintén az érzelmekre hatunk, de egy fokkal vizuálisabb formában. Ide érdemes fényképeket feltölteni olyan vásárlókról, akik már megvették a terméket, mosolyognak, elégedettek, látszik rajtuk, hogy jó döntést hoztak, amikor a termék mellett döntöttek. Ez lehet fényképes galéria, montázs. A lényeg itt a vizualitás, tehát nem konkrét vásárlói visszajelzések, azt majd az oldal későbbi szakaszában jelenítjük meg.

 1. Tények arról, hogy mit kap, miben segít a termék:

Ez a blokk hasonlít a 3. pontban leírtra, de itt nem az érzelmekre és a fantáziára hatunk, hanem konkrét, „száraz” tényeket közlünk arról, hogy mit nyújt a termék vagy adott szolgáltatás. Ez a rész lehet felsorolásszerű, pontokba szedett, áttekinthető és könnyen fogyasztható.

weboldal készítés

 1. Vásárlói vélemények:

Amennyiben rendelkezünk már elismerő visszajelzésekkel a termékünkről, akkor itt az ideje közölni őket! A landing oldalunk ezen szakaszában már – ideális esetben – megfogtuk a látogatót, felkeltettük az érdeklődését, ideje további bizonyítékokkal szolgálni, hogy nem ő az első, aki ebből a termékből vásárolni akar. Ideális esetben, a vásárlói vélemények fényképpel és névvel ellátott vélemények, ezzel is életszagúbb lesz, illetve a vásárló is jobban tud azonosulni a többiekkel.

 1. Egy nagy kijelentés:

A legfelső, hajtás nélküli tartalomhoz hasonló blokkot kell ide is készítenünk azzal a különbséggel, hogy itt már nem akarunk bemutatkozni, hanem egy hangzatos kijelentést közlünk termékünkről. Legyen nagy betűs, „kiabáljon” ez a mondat, nyomjuk a látogató arcába. Legyen ez egy hipotézis, tehát a jövőre vonatkozó kijelentés, amit tényként közlünk, mert annyira biztosak vagyunk benne.

 1. Összehasonlítás, avagy miért minket választanak másokkal szemben:

Ebben a tartalmi blokkban „fényezhetjük” egy kicsit magunkat a konkurenciával szemben. Fontos, hogy ne menjen át pocskondiázásba a dolog, egy kicsi rivalizálás is bőven megteszi. A konkurenciát ne nevezzük nevén. Ide bekerülhet az is, hogy mi a döntő érv, amiért a vásárlók tőlünk szoktak vásárolni.

 1. A bónuszok:

Nincsen landing oldal bónuszok nélkül! Mivel az oldal elsődleges feladata az eladás, egy adott termékre vagy szolgáltatásra kihegyezve, ezért nem minden esetben elegendő csak szimplán a terméket értékesítenünk, szükség van egy kis pluszra, bónuszra, amitől még vonzóbb lesz az ajánlatunk. Ez lehet egy extra termék a jelenlegi mellé, vagy egy ingyenes e-book, használati útmutató, stb. Ami a legjobban illik üzleti modellünkbe.

 1. Ideje közölnünk az árat.

A landing oldal egyik legkardinálisabb pontja. Mire ideér a látogató, már kellően felkeltettük az érdeklődését, létrejön benne a birtoklási vágy, azonban ott motoszkál benne a gondolat, hogy: Ez jól hangzik, na de mennyibe kerül?Ezt fogjuk most megválaszolni neki. Nagyon lényeges, hogy ne csak kiírjuk az árat és ennyi, kell mellé egy kis körítés, indoklás és érvrendszer, hogy az adott ár miért annyi, amennyi. Nyugodtan odaírhatjuk azt is, hogy árunk az egyik legméltányosabb a piacon.

webshop készítés

 1. A döntés megsürgetése:

A következő klasszikus marketing-elem, a birtoklási vágy felkeltése mellett, a döntés sürgetésének fontossága. Számtalan módszer és alternatíva létezik erre: hányan nézik jelenleg is az oldalt, hány termék maradt még raktáron, meddig él még az akciónk… Általában visszaszámlálóval prezentáljuk ezt blokkot, nagyon jó vizuális fogás láttatni, hogy hány óra / perc van még hátra az ajánlat végéig. Ezzel az a célunk, hogy a látogató ne gondolkodjon, ne halogassa, hanem impulzusból azon nyomban vásároljon.

 1. Garancia:

A sürgetéssel „felingereltük” a vásárlót, itt az ideje megnyugtatni! Ajánljunk neki pénzvisszafizetési, vagy visszaküldési garanciát, vagy bármi mást, amivel azt kommunikáljuk nekik, hogy nyugodtan meghozhatják most rögtön a döntést, mivel nincsen tétje a dolognak, nem veszít semmit. Ha nem segít a termék, visszaküldheti és visszafizetjük neki az árát. Tapasztalataink szerint a legritkább esetben élnek a vásárlók garanciális jogukkal, ellenben nagyban hozzá tud járulni a döntés meghozatalához.

 1. A vásárlás biztosítása, avagy küldjük padlóra a kétségeket!

A garanciát követően, röviden és tömören foglaljuk össze ismét a vásárlónak, hogy miért jó döntés, ha itt és most megveszi a terméket. Vázoljuk fel újra, hogy milyen most az élete és miben lesz jobb, ha használja termékünket. Hangsúlyozzuk, hogy ez csakis akkor változhat, ha most vásárolni fog.

 1. Megrendelő blokk:

Következhet az egész oldal leglényegesebb pontja, az a tartalmi egység, ahol a terméket meg tudja rendelni a vásárló. Legyen a vásárlás menete pofonegyszerű, UX szempontból optimalizált, csak a legszükségesebb adatokat kérjük el, ne terheljük és ne is bonyolítsuk a megrendelési procedúrát. Ha adottak a lehetőségek, legyen többféle fizetési és szállítási mód, mindent kövessünk el annak érdekében, hogy a vásárlás mindenki számára megoldható legyen.

webáruház készítés

 1. Gyakori kérdések a végére:

Jó ötlet a landing oldal végére egy gyakori kérdésekből összeállított tartalmi egységet is elhelyezni. Ez azért fontos, mert sokszor maradnak megválaszolatlan kérdések a vásárlóban, amik miatt nem biztos a dolgában, ezért inkább lefújja az egészet.

Mint tudjuk, a vásárlók nagy része pedig annyira kényelmes, hogy ha nem talál azonnal választ mindenre, akkor nem veszi a fáradságot, hogy utánajárjon. Tehát hiába tüntetjük fel a telefonszámunkat és email címünket, ezzel kapcsolatban nem fognak keresni. Így logikus és jó megoldás feltüntetni azokat a kérdéseket megválaszolva, amik általában előjönnek.

A fent felsorolt tartalmi egységek gyakorlatba ültetésével biztosak lehetünk abban, hogy landing oldalunk konvertáló lesz. Persze fontos az ízléses kialakítás és eladásösztönző megfogalmazás is. A cikk végére összeszedtünk pár extra pontot, amire ugyanúgy figyelni kell, máskülönben rosszul fog teljesíteni az oldalunk, hiába a marketing-központú felépítés.

 • Találjuk meg a célközönséget! Az egész egy fabatkát sem ér, ha nem a célközönségünk számára hirdetjük a terméket. Idős embereknek nem érdemes homokozó készletet hirdetni, ahogy kisgyermekeknek / fiatal anyukáknak sem kínálunk porcerősítőt.
 • Legyen a weboldalunk reszponzív, mobilra optimalizált. Manapság a weboldalakat egyre nagyobb arányban böngészik okostelefonról, a felosztás már meg is fordult, tehát többen böngésznek mobilról, mint asztali számítógépről. Ezért kiemelten fontos, hogy oldalunk mobilon is ízléses, szép és olvasható legyen, valamint a technikai összeköttetés is kifogástalan legyen.
 • Optimalizájunk! Az internet felhasználóira jellemző türelmetlenséggel is számolnunk kell. Ha a weboldal nem tölt be 2-3 mp-en belül, az komoly konverzióveszteséggel járhat, az olvasó egyszerűen nem várja meg, hogy összetegye magát az oldal. Nem kell teljesen betöltődnie minden tartalomnak ez idő alatt, viszont ha másodpercekig csak a fehérséget látja, jó eséllyel bezárja a lapot.
 • Figyeljük a vásárlói viselkedést és ez alapján folyamatosan javítsunk. A munka nem ér ott véget, hogy összetettük a landing oldalt, innentől kezdve indul a „csiszolgatás, javítgatás”. Figyeljük hőtérképen keresztül a vásárlói viselkedést, mire kattintanak, hol időznek tovább és ezek alapján optimalizáljunk.
 • Call to Action gombok, horgonylinkek. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a látogató dolgát a lehető legnagyobb módon megkönnyítsük. Egy-egy hangsúlyos blokk végére tegyünk CTA gombot, ami a megrendeléshez irányít. Minél több, annál jobb, persze túlzásba sem szabad esni.

A Maximum Business ezen pontok használatával tesz össze működő és jól konvertáló landing oldalakat már évek óta. Bevételben gazdag, további szép napot kívánunk!

Felveszem veletek a kapcsolatot!