A Nagy Facebook leállás

A Facebook weboldala és szolgáltatásai mintegy hat órán keresztül elérhetetlenek vagy zavartak voltak Európában, Ázsiában, Dél- és Észak-Amerika jelentősebb részén, miután  az elmúlt 13 év egyik legsúlyosabb leállását produkálta

Amerikában, keleti idő szerint kb. 11:40- kor, hétfőn a Facebook elsötétült, a felhasználók elvesztették a hozzáférést a Facebook.com összes oldalához, valamint az Instagramhoz, a WhatsApphoz, illetve a belső kommunikációs eszközökhöz sem tudtak hozzáférni. Csak több mint hat óra elteltével kezdtek visszaállni a szolgáltatások.

Az üzemzavar körülbelül 164.000 dollár bevétel kiesést jelentett percenként a vállalatnak, míg a részvények értékének a csökkenése több mint 40 milliárd dolláros piaci kapitalizációt mosott el, és a Facebook CEO-ja személy szerint Mark Zuckerberg nagyjából 6 milliárd dollárt bukott.

Bár úgy tűnt, hogy a leállásnak vége, a következmények nem maradtak el. Íme ennyibe került a leállás Zuckerbergnek:

  • A honlap kimaradásokat nyomon követő Downdetector szerint a kimaradás példátlan volt, több mint 10 millió problémabejelentés történt.
  • A Facebook 2020-as 85.97 milliárd dolláros bevétele alapján a hétfői kiesés átlagosan percenként 163.565 dollárba került a vállalatnak, ami a több mint 6 órás leállás alapján nagyjából 60 millió dollár.
  • Ez a bevételkiesés óriási változás ahhoz képest, hogy a vállalat mekkora piaci kapitalizációt vesztett hétfőn. A Facebook részvényei hétfőn 4,9% -ot estek, ami 47.3 milliárd dolláros veszteséget jelent a cég számára.
  • Az alapító és vezérigazgató, Mark Zuckerberg, aki 14% -os részesedéssel rendelkezik a társaságban, csak hétfőn körülbelül 6 milliárd dollárt vesztett. Emiatt a Forbes magazin leggazdagabb emberek listáján elfoglalt ötödik helyéről visszacsúszott a 6. helyre, közvetlenül az Oracle Corp. (ORCL) alapítója, Larry Ellison alá.
  • A hétfői leállás azt eredményezheti, hogy az 1 billió dolláros klub – melynek tagjai az Apple Inc. (AAPL), a Microsoft Corp. (MSFT), az Amazon.com Inc. (AMZN) és az Alphabet Inc. (GOOGL) (GOOGL) – visszavonhatja a Facebook tagságát.

Forrás: morningstar.com

Olvasd el előző blogcikkünket is Black Friday 2021.

Felveszem veletek a kapcsolatot!

Berta Gergő
06 30 386 2627
gergo.berta@maximumbusiness.hu