Mesterséges intelligencia 2021-ben

Az olyan kifejezések, mint a „személyre szabás” és a „mesterséges intelligencia”, már évek óta jelen vannak az e-kereskedelemben. De vajon a 2021-es év lesz-e az, amikor ezek a technológiák elterjednek?

Egyes iparági szereplők így gondolják, hiszen a mesterséges intelligencia (AI) technológiája és a gépi tanulás (ML) részhalmaza technikailag már készen áll.

Jeff DeVerter, a Rackspace Technology technológiai igazgatója például megjegyezte, hogy korábban az AI fejlesztések során az adatkutatóknak „volt víziójuk, de nem volt képesek” arra, hogy megvalósítsák az elképzeléseiket.

Napjainkban bárki, aki elvégezte a középiskolát és jó szinten van matematikából, képes 6-12 hónap alatt tanfolyamokon elsajátítani a gépi tanulás és adattudomány alapjait, valamint gyakorolni azt a mindennapokban.” – mondta Jeff DeVerter.

“Nagyon sok intelligens adatkutató dolgozik, és vannak olyan AI modellek, amelyek segítenek a tudomány egy részének a kezelésében a színfalak mögött. Nem kell minden projekthez adatkutató, vagy egy tudósokból álló csapat” – folytatta DeVerter.

Mesterséges intelligencia, gépi tanulás napjainkban

Az AI-ML már számos nyelvvel kapcsolatos problémát megoldott. Például a Google Word2vec algoritmusa már olyan okos, hogy képes a szavak társítására, és kiküszöböli a félreértéseket, mint például: “A vodka jó, de a hús rothadt.”

A Google és más keresőmotorok ezt a koncepciót használják akkor, amikor meg akarják érteni a keresési lekérdezésben részt vevő entitásokat. Gyakorlatilag bármi lehet entitás pl. egy személy, egy film, egy könyv, együttesek, márkák, cégek stb.

Vállalkozóként márkád köré építheted az entitásodat azzal, hogy például létrehozod saját Google Cégem adatlapodat, használod a strukturált adatokat weboldaladon, és a tartalmaidban megemlíted a kapcsolódó entitásokat.

A Google ezeken keresztül már képes lesz beazonosítani, hogy márkád milyen jellegű entitásokhoz sorolható.

A mai technológia már sokkal magasabb szinten van, mint például az 1960-as években volt. Elég, ha csak arra gondolsz, hogy milyen volt a gépi fordítás színvonala 1966-ban, és mit tud a mai Google Fordító 2021-ben.

Mit hozhat a jövő a kisebb vállalkozások számára?

Az AI-ML példaként említve a Google-ben és a Facebook hirdetési platformján is jelen van és a nagyobb cégek mellett egyértelműen az a jövőkép rajzolódik ki, hogy ha idejében lépnek a kis- és középvállalkozások, akkor ők is képesek lesznek hasznukra fordítani ezeket a technológiákat.

Tetszett a cikkünk? Olvasd el az előzőt is itt: Hogyan kereshetsz többet Facebook videóiddal 2021-ben?

Felveszem veletek a kapcsolatot!

Berta Gergő
06 30 386 2627
gergo.berta@maximumbusiness.hu