Kiskereskedelmi üzletek forgalma

A KSH adatai alapján: a világméretű COVID-19 járvány idején Augusztusban 0,7%-kal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Íme az egyes kiskereskedelmi területek forgalmi mutatói:

Élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem: ezen a területen a forgalom volumene lényegében nem változott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek, valamint az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek értékesítési volumene változatlan maradt.

Nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem: összességében az mondható el erről a területről, hogy 1,2%-kal növekedett a forgalom volumene.

Gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer kiskereskedelem: ezen a területen 2,4%-al bővültek az eladások.

Iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem: ezekben az üzletekben 1,9%-os eladás növekedést tapasztaltak a szakemberek.

kiskereskedelmi üzletek

Mely területeken volt tapasztalható a forgalom volumenének a csökkenése?

A forgalom volumene csökkent:

  • a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk: –3,2%,
  • a bútor-, műszakicikk: – 6,9%, 
  • a textil-, ruházati és lábbeli: – 8,4%, 
  • valamint a használtcikk-üzletekben: –17%

Hogyan alakult a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma ebben az időszakban?

Az évek óta tartó tendenciát követve az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28%-os forgalombővülést könyvelhetett el.

Visszatekintés: a koronavírus-járvány nagyot lendített az első félév online kereskedelmi forgalmán

A GKI Digital adatai szerint a COVID-19 járvány következtében leginkább az online FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) szektor volt képes a legnagyobb volumenű bővülésre. 

Számszerűsítve az online élelmiszerek, drogériai és háztartási cikkek piaca 2020 második negyedévében – április, május, június hónapokban: +84%-kal növelte a forgalmát 2019 azonos időszakához viszonyítva.

Az otthon, a lakberendezés, illetve a kert és barkács kategóriák termékei iránti kereslet is megugrott ebben az időszakban. Ez a szegmens is elmondhatja magáról, hogy a napi fogyasztási cikkek mellett látványos növekedést ért el, hiszen az előző évhez képest

+54%-os bővülésre volt képes a második negyedévben.

Harmadikként említhetjük a számítástechnikai termékeket, mivel ennek a szegmensnek a résztvevői is nagyobb számú eladásokat produkáltak az idén, mint a tavalyi évben hiszen +51%-os növekedést értek el a múlt évhez képest.

gki digital

Hogyan alakulhatnak az online eladások az év vége felé?

A vásárlási kedv az év vége felé folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, amit alátámasztanak a GKI Digital várakozásai is. 

Mi is úgy gondoljuk, hogy az év utolsó hónapjaiban már nem várható az előző hónapokhoz hasonló, rekord magas bővülés az online kereskedelemben. 

Konklúzió: A karácsonyi szezon forgalmát szinte senki nem képes megjósolni. A Maximum Business csapata azt javasolja a webshop tulajdonosoknak, hogy figyeljék folyamatosan a kormány intézkedéseit a koronavírus helyzettel kapcsolatban, valamint webáruházuk 100%-ban legyen kész egy esetlegesen bekövetkező nagyobb volumenű online kereskedelmi forgalom kezelésére is például a Black Friday idején.

Nem vagy biztos benne, hogy webshopod kiállna egy nagyobb karácsonyi rohamot? Ne késlekedj? Vedd fel velünk a kapcsolatot és mi optimalizáljuk webáruházad az ünnepi szezonra!

Felveszem veletek a kapcsolatot!