A Zenith legfrissebb előrejelzésében, amely a Publicis Groupe Hungary tagügynöksége az olvasható, hogy 2023-ig az FMCG szektorhoz tartozó étel- és italmárkák (FMCG Food and Drink) bőven a szegmens összes hirdetési kiadására becsült 4% fölötti ütemben, azaz éves szinten 7% -al növelhetik a digitális csatornákra fordított reklámköltéseiket.

A Zenith a jelentésben 12 piacot vizsgált: Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, amely országok lefedik a teljes globális piac 73% -át a hirdetési költségek tekintetében.  Az FMCG-be tartozik minden csomagolt étel és üdítő is.

Az e-kereskedelem és a hirdetési piac elképesztő gyorsan fejlődik, hiszen:

  • Éves szinten 9% -os bővülési ütemmel tér vissza az out-of-home a világjárvány okozta visszaesésből.
  • Az FMCG szektor hirdetési kiadásai a 2019-es szintet előreláthatólag 2023-ra fogják meghaladni.
  • Kína vezeti a digitális átalakulást, mivel itt az FMCG teljes hirdetési költségvetésének 71% – át már digitális megoldásokra fordítják.

A Zenith Business Intelligence előrejelzése szerint a gyorsan változó fogyasztási cikkek (FMCG) élelmiszer- és italmárkái évente 7% -kal növelik a digitális csatornák hirdetési kiadásait 2023-ig.

Ez jóval meghaladja az FMCG egészére vonatkozó 4% -os éves növekedési előrejelzéseket a jelentésben szereplő 12 piacra vonatkozóan.

Az FMCG márkák továbbra is nagymértékben támaszkodnak a hagyományos TV-re. 2020-ban költségvetésük 39% -át televíziós reklámokra fordították, szemben az átlagos márkákkal, akik költségvetésük csak 24% – át költötték televíziós hirdetésekre.

Kínában az FMCG márkák már nagyobb számban alkalmazzák a digitális reklámokat, hiszen a kínai FMCG márkák költségvetésük 52% -át televíziós reklámokra költik, amely duplája az átlagos 26% -nak.

Elsődleges céljuknak tekintik a márkatudatosság kiépítését, melynek eredményeképpen több ügyfelet tudnak vásárlókká konvertálni. Erre a TV kiválóan alkalmas, de a fiatalok körében már kevésbé hatékony.

Az is olvasható a Zenith előrejelzésében, hogy a 2020-as 12,3 milliárd USD-ról 2023-ra 14,9 milliárd USD-re emelkednek az FMCG digitális hirdetési költései, mialatt részarányuk 46%-ról 49% -ra fog nőni.

A 2020-as koronavírus járvány egyértelműen jelezte és rákényszerítette az FMCG szektort arra, hogy javítsák, illetve bővítsék e-kereskedelmi tevékenységüket, valamint költségalapú tervezéssel és kiskereskedelmi együttműködésekkel erősítsék meg a piaci helyzetüket.

Előző blogcikkünkhöz látogass el ide: Google oldalélmény algoritmus frissítés.

Felveszem veletek a kapcsolatot!

Berta Gergő
06 30 386 2627
gergo.berta@maximumbusiness.hu